Skip to Content
De Koningin Elisabethwedstrijd bij de VRT

De Koningin Elisabethwedstrijd bij de VRT

Op maandag 2 mei begint de eerste ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd 2016. Dit jaar staat de piano in het middelpunt van de muzikale belangstelling. Jonge toppianisten geven het beste van zichzelf voor een publiek van kenners en liefhebbers, en een strenge maar rechtvaardige jury. Uit 318 inzendingen werden 76 talentvolle pianisten geselecteerd, die maandag aan een groot muzikaal avontuur beginnen. Onder hen ook twee Belgen.

Naar goede gewoonte volgt de VRT het prestigieuze concours op de voet, zowel via radio en tv als online. Klara en Canvas slaan de handen in elkaar om de luisteraar, surfer en kijker vanop de eerste rij mee te laten genieten.

Voor Klara brengt Lut Van der Eycken rechtstreeks verslag uit van de halve finale (9 tot 14 mei) en de finale (23 tot 28 mei). Ze krijgt daarbij de steun van een panel met uitgelezen muziekkenners.

Ook Canvas volgt de halve finale live (via het kanaal van Ketnet) en brengt in de finaleweek een avondvullend programma dat de concerten van de pianisten combineert met een gevarieerde talkshow, gepresenteerd door Katelijne Boon en Vincent Verelst.

Canvas.be is er zelfs al bij vanaf de eerste ronde (2 tot 7 mei) en focust dan op de prestaties van de Belgen in de competitie. De volledige halve finale en de finale worden in livestream aangeboden.  Maar canvas.be heeft ook nog een heleboel extra’s in petto.

Meer informatie vindt u hieronder en alle details in het persdossier achteraan dit persbericht.

De KEW op canvas.be

Vooraf

Canvas.be is er als eerste bij. Je kan er nu al terecht, onder meer voor een overzicht van het aanbod rond de wedstrijd, een kennismaking met de locaties van de wedstrijd en met het jongerenpanel deZes | lesSix. De site stelt in een sfeervol filmisch portret ook de Belgische kandidaten Yannick Van de Velde en Florian Noack voor. Canvas.be experimenteert bovendien met virtual reality: je kan een repetitie van het Nationaal Orkest van België volgen vanuit de buik van het orkest en 360° rondkijken. De website brengt ook een verslag van de loting voor de eerste ronde op vrijdag 29 april. 

Rechtstreeks

In de week van 2 mei kan je tijdens de eerste ronde de concerten van de twee Belgische kandidaten rechtstreeks meebeleven. De proclamatie van de 24 halvefinalisten op zaterdag 7 mei wordt eveneens live gestreamd op canvas.be. En uiteraard kan je alle concerten van de halve finale (9 tot 14 mei om 15.00 en 20.00 u.) én de finale (23 tot 28 mei om 20.00 u.) online volgen en later opnieuw bekijken.

Extra

Canvas.be biedt ook nog een aantal extra’s aan. Zo komt er een interactief verhaal over een stukje geschiedenis van de Koningin Elisabethwedstrijd en enkele memorabele concerto’s. Klara-presentator Sander De Keere leidt ons door het verhaal, samen met Boris Giltburg, de winnaar van vorige piano-editie. Dat doen ze in het toepasselijke kader van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar de laureaten zich voorbereiden op de finale. De bezoeker kan zelf zijn weg kiezen doorheen het verhaal. Daarnaast kan je online ook een aantal boeiende documentaires bekijken over piano's, pianomakers en pianisten.

 

Canvas

De halve finale: integraal

Ook op Canvas (via het kanaal van Ketnet) is de Koningin Elisabethwedstrijd vanaf de halve finale (9 tot 14 mei) te volgen. De avondsessie wordt telkens vanaf 20.00 u. rechtstreeks uitgezonden, met aansluitend een integraal verslag van de namiddagsessie.

De finale: rechtstreeks met talkshow

De finalesessies zijn in het gevarieerd en avondvullend programma integraal en rechtstreeks te bekijken op Canvas (via het Ketnet-kanaal) van maandag 23  tot vrijdag 27 mei, dagelijks vanaf 20.00 u. De slotavond gaat rechtstreeks op het eigen Canvas-kanaal.

De finalesessies worden zoals altijd live omkaderd door een frisse, eigentijdse en toegankelijke talkshow vanuit Bozar zelf. De gastvrouw en –heer zijn ook dit jaar Katelijne Boon en Vincent Verelst. Elke avond nodigt dit enthousiaste duo twee gasten uit de klassieke muziekwereld uit, van Liebrecht Vanbeckevoort en Jef Neve tot Paul Witteman en Hans Liberg. Samen duiken ze de wondere wereld van de piano in. Ze wikken en wegen de prestaties van de 12 finalisten. De gasten vertellen waarom ze precies geraakt worden door bepaalde passages. Maar ze hebben het ook over legendarische pianisten en hun mythische pianohanden, over vermaarde pianomerken en fenomenale concerto’s. Een overzicht van de gasten:

 • Maandag 23 mei: Marc Erkens, docent aan het Lemmensinstituut, en de Nederlandse TV-presentator Paul Witteman.
 • Dinsdag 24 mei: componist Piet Swerts en cabaretier en multi-instrumentalist Hans Liberg.
 • Woensdag 25 mei: de Vlaamse pianiste Stephanie Proot en Daria van den Bercken, een Nederlandse pianiste met Russische roots.
 • Donderdag 26 mei: Liebrecht Vanbeckevoort, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd 2007, en Jef Neve,  veelzijdig pianist.
 • Vrijdag 27 mei: de Braziliaanse pianiste Eliane Rodrigues, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd in 1983, en Lies Colman: operarepetente, liedbegeleider en muziektheatercomponiste.
 • Zaterdag 28 mei: Steven Vanhauwaert, een Belgische pianist die sinds 2004 in de USA woont, en de Nederlander Wibi Soerjabi, pianist en componist.

Ook het gepassioneerde jongerenpanel deZes | lesSix laat elke avond zijn licht schijnen over de prestaties van hun leeftijdsgenoten.

Nieuw dit jaar is de rubriek De digitale bijsluiter: elke avond komt Charlotte Verdoodt, een van deZes | lesSix van vorig jaar, een muzikaal technologisch snufje voorstellen. Voor kinderen, orkestleden, dirigenten, componisten én de kijkers zelf natuurlijk. Het bewijs dat klassieke muziek met zijn tijd mee is.

De uitzending wordt telkens afgesloten met een legendarisch pianofragment uit een legendarische film: van Amadeus over La tourneuse de pages tot The Music Box met Laurel & Hardy.

Extra

Daags na de finale, op zondag 29 mei om 21.25 u., is er op Canvas een samenvatting van de hoogtepunten van het concours, met nadruk op de eerste zes laureaten van de wedstrijd en de prestaties van de Belgen. Ook hier zorgen Katelijne Boon en Vincent Verelst voor de presentatie.

Op zondag 19 juni om 17.50 u. volgt op Canvas het slotconcert met de eerste drie laureaten in het Paleis voor Schone Kunsten. De laureaten worden begeleid door het Brussels Philharmonic onder leiding van Stéphane Denève. Katelijne Boon presenteert dit slotconcert.

 

Klara

De halve finale

Klara zendt de halve finale uit vanuit Studio 4 aan het Flageyplein. Van 19.00 tot 20.00 u presenteert Lut Van der Eycken een samenvatting van de namiddagsessie, vanaf 20.00 u volgt zij de avondsessie rechtstreeks.

Tussendoor heeft zij gesprekken met panelleden, musici en kandidaten. Ook de jonge musici van het jongerenpanel deZes | lesSix zijn dit jaar weer van de partij.

Dit zijn de Klara-panelleden in de halve finale :

 • maandag 9 mei: Piet Swerts
 • dinsdag 10 mei: Aaron Wajnberg
 • woensdag 11 mei: Marc Erkens
 • donderdag 12 mei: Véronique Rubens
 • vrijdag 13 mei: Stephanie Proot
 • zaterdag 14 mei: Marc Erkens

Maandag 9 mei tot en met zaterdag 14 mei telkens van 19 tot 23 uur
Zaterdag 14 mei van 19.00 u tot en met de bekendmaking van de finalisten

De finale

Klara brengt alle concerten van de finale live, met commentaar van de panelleden (zie hieronder) en van het alternatieve jongerenpanel deZes | lesSix. Lut Van der Eycken presenteert het programma. Tussendoor praat Lut met betrokkenen voor en achter de schermen.  Ze onderzoekt de podiumkansen van jong talent in concerthuizen.  Onder meer Jerry Aerts (deSingel), Liesbeth De Voogdt (Handelsbeurs), Gilles Ledure (Flagey), Joost Maegerman (deFilharmonie) en Dirk Coutigny (Symfonieorkest Vlaanderen) vertellen hoe zij jonge talenten podiumkansen bieden. Musici, zoals Guido De Neve, Jan Caeyers, Dirk Brossé en Paul De Clerck komen hun favoriete legendarische pianist voorstellen.

Klara-panelleden in de finale :

 • maandag 23 mei: Piet Swerts, Nicolas Callot, Luc Devos
 • dinsdag 24 mei: Stephanie Proot, Liebrecht Vanbeckevoort, Luc Devos.
 • woensdag 25 mei: Lies Colman, Jan Michiels, Luc Devos.
 • donderdag 26 mei: Lucas Blondeel, Marijke Oers, Luc Devos.
 • vrijdag 27 mei: Nikolaas Kende, Christiaan Kuyvenhoven, Luc Devos.
 • zaterdag 28 mei: Hannes Minnaar, Marc Erkens, Luc Devos

Maandag 23 mei tot en met zaterdag 28 mei telkens van 19 tot 23 uur
Zaterdag 28 mei van 19.00 u tot en met de proclamatie

 

DeZes | lesSix

DeZes | lesSix is het jongerenpanel van VRT en RTBF tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd. Het zijn drie Nederlandstalige en drie Franstalige pianostudenten uit het hoger muziekonderwijs. Zij volgen de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet, van de voorrondes tot de finale.

Ze zijn erbij in Flagey en Bozar en geven onbevangen hun mening op twitter, facebook en canvas.be. Ook tijdens de uitzendingen van Klara en Canvas (via het kanaal van Ketnet) zijn ze van de partij. Tijdens de finaleweek presenteren ze elke avond hun persoonlijke, eigenzinnige top-6 in de talkshow op Canvas en canvas.be.

DeZes | lesSix, dat zijn:

 • Wouter Valvekens uit Mechelen (Conservatorium Antwerpen)
 • Marie François uit Eksel (Lemmensinstituut Leuven)
 • Apolline Jesupret (Conservatorium Bergen)
 • Vadim Lacroix (Conservatorium Brussel)
 • Lenaart T’jollyn (Conservatorium Brussel)
 • Lenny Bui-Vandeput uit Kessel-Lo (Conservatorium Brussel).

Meer over DeZes | lesSix op canvas.be.

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos