Skip to Content
De Koningin Elisabethwedstrijd 2015 voor viool bij VRT

De Koningin Elisabethwedstrijd 2015 voor viool bij VRT

Op maandag 4 mei begint de eerste ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd 2015 voor viool. Naar goede gewoonte volgt de VRT het prestigieuze concours op de voet, zowel via radio en tv als online. Klara, Cobra.be, Canvas en Canvas+ slaan de handen in elkaar om de luisteraar, surfer en kijker vanop de eerste rij mee te laten genieten.

Voor Klara brengt Lut Van der Eycken rechtstreeks verslag uit van de halve finale (11 tot 16 mei) en de finale (25 tot 30 mei). Ze krijgt daarbij de steun van een panel met uitgelezen muziekkenners.

Canvas+ en Canvas volgen de halve finale eveneens live en brengen in de finaleweek  met Elisabeth Live een avondvullend programma dat de concerten van de violisten combineert met een gevarieerde talkshow.  

Cobra.be is er zelfs al bij vanaf de eerste ronde (4 tot 9 mei) en focust dan op de prestaties van de Belgen in de competitie. De volledige halve finale en de finale worden in livestream uitgezonden.  

 

 

 

KLARA

 

De halve finale
11 tot 16 mei in Studio 4 van Flagey

Klara zendt de halve finale uit vanuit Studio 4 aan het Flageyplein. Van 19.00 tot 20.00 u presenteert Lut Van der Eycken een samenvatting van de namiddagsessie, vanaf 20.00 u volgt zij de avondsessie rechtstreeks.

Tussendoor heeft zij gesprekken met panelleden, musici en kandidaten. Ook de jonge musici van het jongerenpanel DeZES|lesSIX zijn dit jaar weer van de partij (zie pagina 8).

Dit zijn de Klara-panelleden in de halve finale :

 • maandag 11 mei: Erik Sluys
 • dinsdag 12 mei: Paul de Clerck
 • woensdag 13 mei: Jolente de Maeyer
 • donderdag 14 mei: Jolente de Maeyer
 • vrijdag 15 mei: Tony Nys
 • zaterdag 16 mei: Erik Sluys

Maandag 11 mei tot vrijdag 15 mei telkens van 19 tot 23 uur
Zaterdag 16 mei van 19.00 u tot en met de bekendmaking van de finalisten

 

De finale
25 tot 30 mei in Zaal Henry Leboeuf van het Paleis voor Schone Kunsten

Klara brengt alle concerten van de finale live, met commentaar van de panelleden (zie hieronder) en van het alternatieve jongerenpanel DeZES|lesSIX. Lut Van der Eycken presenteert het programma. Annick Lesage brengt reportages over het fenomeen “competitie” en musici stellen hun favoriete legendarische violist voor. Tussendoor praat Lut Van der Eycken met betrokkenen voor en achter de schermen.

Klara-panelleden in de finale :

 • maandag 25 mei: Peter Swinnen, Wibert Aerts, Erik Sluys
 • dinsdag 26 mei: Hans de Volder, France Springuel, Erik Sluys
 • woensdag 27 mei: Jolente De Maeyer, Tony Nys, Erik Sluys
 • donderdag 28 mei: Pieter Jansen, Alexandra van Beveren, Erik Sluys
 • vrijdag 29 mei: Renaat Ackaert, Paul De Clerck, Erik Sluys
 • zaterdag 30 mei: Otto Derolez, Guido De Neve, Erik Sluys

Maandag 25 mei tot vrijdag 29 mei telkens van 19 tot 23 uur
Zaterdag 30 mei van 19.00 u tot en met de proclamatie

 

 

CANVAS+ EN CANVAS

Canvas+ (op het kanaal van Ketnet) volgt de Koningin Elisabethwedstrijd 2015 vanaf de halve finale (van maandag 11 tot en met zaterdag 16 mei). Elke avond is er vanaf 20.00 u. een rechtstreeks verslag van de avondsessie met commentaar door Chantal De Waele, en een samenvatting van de middagsessie. Canvas herneemt de uitzending de volgende ochtend.

De finalesessies (van maandag 25 tot en met zaterdag 30 mei) zijn in het gevarieerde programma Elisabeth Live integraal en rechtstreeks te bekijken op Canvas+, dagelijks vanaf 20.00 u. Elisabeth Live wordt dit jaar gepresenteerd door Katelijne Boon en Vincent Verelst. Op Canvas is er de volgende ochtend telkens een herhaling.

 

De halve finale (11 tot 16 mei)

Op de halve-finaledagen (maandag 11 tot en met zaterdag 16 mei) spelen 24 halve finalisten zowel een recital als een concerto. Het concerto wordt gekozen uit de concerti van Mozart KV216 (n. 3 in G), KV218 (n. 4 in D) en KV219 (n. 5 in A) en wordt begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, onder leiding van Paul Meyer.

Voor het recital kiest de jury één van twee door de kandidaat voorgestelde recitalprogramma's, die beide de volgende werken bevatten: werken naar keuze, de sonate in e op. 27/4 voor viool solo van E. Ysaÿe en het onuitgegeven verplichte werk van Vykintas Baltakas, speciaal voor deze editie geschreven. 

Twaalf violisten gaan door naar de finale.

Uitzending: van maandag 11 tot en met zaterdag 16 mei om 20.00 u. op Canvas+
(hh ’s anderendaags om 10.20 u. op Canvas)

 

De finale (25 tot 30 mei) : Elisabeth Live

De zes finaleavonden van de Koningin Elisabethwedstrijd vinden plaats van 25 tot en met 30 mei in het Paleis voor Schone Kunsten. Elisabeth Live is een talkshow die de concerten van de finalisten omkadert. Het is een fris, eigentijds en toegankelijk programma over en rond de wedstrijd, de laureaten en hun prestaties. Met een link naar andere muzikale genres, een scheutje human interest, een verrassende tv-panel van telkens drie gasten, het  jongerenpanel DeZES|lesSIX en alles wat je maar zou willen weten over violen en violisten.

Elke avond komen twee finalisten aan de beurt. De finalisten treden op met het Nationaal Orkest van België, onder leiding van Marin Alsop.

In het omkaderingsprogramma Elisabeth Live nemen Katelijne Boon en Vincent Verelst ons mee naar Bozar in Brussel, waar we zes avonden lang telkens twee finalisten live aan het werk zien.

Tussen de optredens van de finalisten door, praten Katelijne en Vincent met drie boeiende gasten: een klassieke topviolist (Jolente De Maeyer, Yossif Ivanov of Wouter Vossen), een specialist uit de klassieke muziekwereld (Jan Raes, Dirk Brossé, Anneleen Lenaerts, Annemarie Peeters, Veerle Simoens of Wim Henderickx) en iemand uit een heel ander muziekgenre (Piet Goddaer, Herman Van Veen, Ivan Smeulders, Tcha Limberger, Justine Bourgeus of Patricia Vanneste.

Elke avond zit er in Elisabeth Live ook een boeiende reportage over diverse aspecten van de wedstrijd, de muzikanten, het orkest en de viool als instrument.

Aan het einde van elke aflevering van Elisabeth Live geeft een afgevaardigde van het jongerenpanel DeZES|lesSIX telkens hun pronostiek.  

Elisabeth Live wordt telkens afgesloten door een filmpje van het charmante vrouwelijke Akhtamar strijkkwartet. Ze brengen klassieke muziek op plekken waar je die niet direct verwacht.

Uitzending: van maandag 25 tot en met zaterdag 30 mei om 20.00 u. op Canvas+.
(hh ’s anderendaags om 10.20 u. op Canvas)

 

Extra programma’s rond de Koningin Elisabethwedstrijd op Canvas

In de aanloop naar de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd brengt het programma Puur muziek op Canvas portretten van twee topviolisten: Vadim Repin, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 1989 en de Nederlandse violiste Janine Jansen. Zij was een studente van Philippe Hirschhorn, die in 1967 de Koningin Elisabethwedstrijd won. Daarnaast is er op zondag 31 mei nog een samenvatting van de hoogtepunten van deze editie van de Koningin Elisabethwedstrijd en op zondag 14 juni het slotconcert met de eerste drie laureaten.

 

 

COBRA.BE

 

De eerste ronde

Cobra.be heeft in de eerste ronde vooral oog voor de Belgen. Onder de 69 internationale kandidaten die geselecteerd zijn voor de wedstrijd zijn twee landgenoten: de Vlaamse Fien Van den Fonteyne (26 jaar) en de Armeense Belg Hrachya Avanesyan (29 jaar). Hun volgorde van optreden in de eerste ronde wordt bepaald via loting. Die vindt plaats op vrijdag 1 mei. Cobra.be is erbij.

Van maandag 4 mei tot en met zaterdag 9 mei presenteert Cobra.be de Belgische kandidaten: met een portret, een videoverslag van hun optreden en van hun reacties achteraf.

Op zaterdagavond 9 mei worden de 24 halve finalisten bekendgemaakt. De proclamatie is live te volgen op Cobra.be.

 

De halve finale en de finale

Alle optredens van de halve finale en de finales kunnen live gevolgd of herbekeken worden, met duiding door de redactie en met commentaar van deZES|lesSIX, het jongerenpanel van VRT en RTBF. Op zaterdagavond 16 mei toont Cobra.be live wie de 12 finalisten worden. En op 30 mei kunnen de bezoekers van Cobra.be rechtstreeks meemaken wie de winnaar wordt van deze 78ste editie van de Koningin Elisabethwedstrijd.

 

Het verleden

Zoals gewoonlijk verwent Cobra.be zijn bezoekers ook met archieffilmpjes van vroegere kandidaten.

 

 

DEZES | LESSIX

Het is intussen uitgegroeid tot een traditie: zes studenten uit het hoger muziekonderwijs krijgen de kans om de Koningin Elisaberhwedstrijd van heel nabij mee te maken. Het zijn: Charlotte Verdoodt (Lemmensinstituut), Alice Van Leuven, Merlijn de Coorde (Kon. Cons. Brussel), Alix Lagasse (Royal College of Music, London), Clara Lévy (Kon. Cons. Brussel), Pierre Vopat (Cons.Royal Bruxelles)

Zij vormen DeZES|lesSIX: het jongerenpanel van violisten dat door VRT en RTBF wordt samengesteld. Ze delen hun emoties op Twitter en Facebook, en de websites van Cobra.be en musiq’3.

Daarvoor krijgen ze speciale plaatsen in Flagey, en in BOZAR zelfs een eigen loge. Ze zijn live te horen op Klara, en tijdens de finaleweek presenteren ze elke avond hun persoonlijke, eigenzinnige top-6  in Elisabeth Live op televisie.

Terwijl de jury delibereert, mogen ze op audiëntie bij Koningin Mathilde. En hun favoriete vertolkingen komen in de CB-box van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Je kan hen volgen onder #kew2015 en op facebook dezeslessix.

 

Bekijk het volledige persdossier via de link onderaan.

Contacteer ons
Hans Van Goethem VRT Communicatie - Woordvoerder netten en programma's
Hans Van Goethem VRT Communicatie - Woordvoerder netten en programma's
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos