Skip to Content
De finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd bij de VRT

De finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd bij de VRT

Van maandag 23 tot zaterdag 28 mei

De teerlingen zijn geworpen en de 12 finalisten bekend. Op maandag 23 mei begint de finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd.

De finalesessies zijn dagelijks vanaf 19.00 u. rechtstreeks te volgen op Klara. 

Ze zijn in een gevarieerd programma ook integraal en rechtstreeks te bekijken op Canvas+ (via het Ketnet-kanaal) van maandag 23 tot vrijdag 27 mei, dagelijks vanaf 20.00 u. De slotavond op zaterdag 28 mei gaat vanaf 20.10 u. rechtstreeks op het eigen Canvas-kanaal.

Canvas.be streamt de finale-avonden. Je vindt er ook alle info over het verloop van het concours tot nu toe en een heleboel extra’s.

Canvas, canvas.be en Klara trakteren de treinpendelaars tijdens de finaleweek ook op pianomuziek in de stations van Antwerpen Centraal (23.5), Brussel Centraal (24.5), Hasselt (25.5), Brugge (26.5), Gent (27.5).

Meer informatie vindt u hieronder.
Alle details over de uitzendingen op Canvas staan in het persdossier achteraan dit persbericht.

De finalisten

De 12 finalisten treden aan als volgt :

 • Maandag 23 mei: Yoonji Kim - 27 -  Korea en Atsushi Imada - 25 – Japan
 • Dinsdag 24 mei:  Alexander Beyer – 21 – VSA en Hans H. Suh – 26 – Korea
 • Woensdag 25 mei: Aljoša Jurinić - 26 – Kroatië en Chi Ho Han – 24 – Korea
 • Donderdag 26 mei:  Larry Weng – 28 – VSA en Lukáš Vondráček - 29 – Tsjechische Republiek
 • Vrijdag 27 mei:  Dmitry Shishkin - 24 – Rusland en Alberto Ferro – 20 – Italië
 • Zaterdag 28 mei: Kana Okada – 25 – Japan en Henry Kramer – 29 – VSA

Ze treden op met het Nationaal Orkest van België, onder leiding van de Amerikaanse dirigente Marin Alsop. Zij spelen elk een concerto naar keuze en het onuitgegeven verplichte werk. Dit werk is speciaal voor de wedstrijd geschreven door een hedendaagse componist aan wie het uitvoerend comité van de Koningin Elisabethwedstrijd een compositie voor piano en orkest heeft gevraagd.

Meer info over de finalisten op canvas.be

De finaleweek op Klara

Klara brengt alle concerten van de finale live, met commentaar van de panelleden (zie hieronder) en van het alternatieve jongerenpanel deZes | lesSix. Lut Van der Eycken presenteert het programma. Tussendoor praat Lut met betrokkenen voor en achter de schermen.  Ze onderzoekt de podiumkansen van jong talent in concerthuizen.  Onder meer Jerry Aerts (deSingel), Liesbeth De Voogdt (Handelsbeurs), Gilles Ledure (Flagey), Joost Maegerman (deFilharmonie) en Dirk Coutigny (Symfonieorkest Vlaanderen) vertellen hoe zij jonge talenten podiumkansen bieden. Musici, zoals Guido De Neve, Jan Caeyers, Dirk Brossé en Paul De Clerck komen hun favoriete legendarische pianist voorstellen.

Klara-panelleden in de finale :

 • maandag 23 mei: Piet Swerts, Nicolas Callot, Luc Devos
 • dinsdag 24 mei: Stephanie Proot, Liebrecht Vanbeckevoort, Luc Devos.
 • woensdag 25 mei: Lies Colman, Jan Michiels, Luc Devos.
 • donderdag 26 mei: Lucas Blondeel, Marijke Oers, Luc Devos.
 • vrijdag 27 mei: Nikolaas Kende, Véronique Rubens, Luc Devos.
 • zaterdag 28 mei: Hannes Minnaar, Marc Erkens, Luc Devos

Maandag 23 mei tot en met zaterdag 28 mei telkens van 19 tot 23 uur
Zaterdag 28 mei van 19.00 u tot en met de proclamatie

De finaleweek op Canvas

Op Canvas worden de finalesessies live omkaderd door een frisse, eigentijdse en toegankelijke talkshow vanuit Bozar zelf. De gastvrouw en –heer zijn Katelijne Boon en Vincent Verelst. Klara-presentatrice Katelijne Boon is al jaren de vaste ankervrouw van de Koningin Elisabethwedstrijd. Ze voelt er zich dan ook als een vis in het water. Sinds vorig jaar staat Vincent Verelst aan haar zijde. Vincent studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel en is reporter bij de VRT (bij Klara als cultuurreporter en bij Terzake op Canvas). 

Onmiddellijk na elk optreden heeft Vincent Verelst een gesprek met de kandidaten. Elke avond nodigen Katelijne en Vincent ook twee gasten uit de klassieke muziekwereld uit. Ze wikken en wegen de prestaties van de finalisten en vertellen waarom ze precies geraakt worden door bepaalde passages. Maar ze hebben het ook over legendarische pianisten en hun mythische pianohanden, over vermaarde pianomerken en memorabele concerto’s.  Dit zijn de gasten van Vincent en Katelijne in de finaleweek:

 • Maandag 23 mei: Marc Erkens, opleidingshoofd muziek Luca School of Arts (in de volksmond het Lemmensinstituut) in Leuven, en de Nederlandse TV-presentator Paul Witteman.
 • Dinsdag 24 mei: componist Piet Swerts en cabaretier en multi-instrumentalist Hans Liberg.
 • Woensdag 25 mei: de Vlaamse pianiste Stephanie Proot en Daria van den Bercken, een Nederlandse pianiste met Russische roots.
 • Donderdag 26 mei: Liebrecht Vanbeckevoort, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd 2007, en Jef Neve, veelzijdig pianist.
 • Vrijdag 27 mei: de Braziliaanse pianiste Eliane Rodrigues, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd in 1983, en Lies Colman: operarepetente, liedbegeleider en muziektheatercomponiste.
 • Zaterdag 28 mei: Steven Vanhauwaert, een Belgische pianist die sinds 2004 in de USA woont, en de Nederlandse concertpianist en componist Wibi Soerjadi.

Ook het gepassioneerde jongerenpanel deZes | lesSix laat elke avond zijn licht schijnen over de prestaties van hun leeftijdsgenoten. DeZes | lesSix is het jongerenpanel van VRT en RTBF tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd. Het zijn drie Nederlandstalige en drie Franstalige pianostudenten uit het hoger muziekonderwijs: Wouter Valvekens, Marie François, Apolline Jesupret, Vadim Lacroix, Lenaart T’jollyn en Lenny Bui-Vandeput. Zij volgen de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet, van de voorrondes tot de finale.

Tijdens de finaleweek presenteren ze elke avond hun persoonlijke, eigenzinnige top-6 in de talkshow op Canvas en canvas.be. Meer over DeZes | lesSix op canvas.be.

Nieuw dit jaar is de rubriek De digitale bijsluiter: elke avond komt Charlotte Verdoodt, een van deZes | lesSix van vorig jaar, een muzikaal technologisch snufje voorstellen. Voor kinderen, orkestleden, dirigenten, componisten én de kijkers zelf natuurlijk. Het bewijs dat klassieke muziek met zijn tijd mee is.

De uitzending wordt telkens afgesloten met een bijzonder pianofragment uit een legendarische film: van Amadeus over La tourneuse de pages tot The Music Box met Laurel & Hardy.

Alles over de KEW op canvas.be

Ondertussen vind je op canvas.be alles wat je maar wil weten over de Koningin Elisabethwedstrijd: portretten van de finalisten, hun concerten in de halve finale, verhalen van mensen die betrokken zijn bij de Elisabethwedstrijd, het dagboek van deZes | lesSix en nog veel meer.

In de finaleweek streamt canvas.be de uitzendingen van Canvas, met de concerten van de finalisten en  de talkshow.

Piano voor pendelaars

Canvas, Canvas.be en Klara organiseren tijdens de finaleweek in vijf grote stations ook fijne pianomomenten die de pendelaars warm willen maken voor de uitzendingen van de Koningin Elisabethwedstrijd. Van 23 tot en met 27 mei staan de mensen van Klara en Canvas elke dag tussen 16.00 en 18.00 u met een piano in een station in Vlaanderen. Ze nodigen de voorbijgangers aan een stukje te spelen voor de andere passanten. Via canvas.be kan je bovendien een piano winnen. De planning ziet er als volgt uit: Antwerpen Centraal (maandag 23 mei aan het voorperron), Brussel Centraal (dinsdag 24 mei in de lokettenzaal),  Hasselt (woensdag 25 mei onder de luifel), Brugge (donderdag 26 mei in de lokettenzaal), Gent (vrijdag 27 mei onder de luifel).

 

Contacteer ons
Anne Stroobants VRT Communicatie Canvas en Klara
Anne Stroobants VRT Communicatie Canvas en Klara
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos