Skip to Content
De finaleweek van de KEW bij de VRT

De finaleweek van de KEW bij de VRT

Rechtstreeks op Klara, Canvas, canvas.be en vrtnu.be - maandag 29 mei tot zaterdag 3 juni

Het is gebeurd: de halve finales zijn gespeeld, de jury heeft geoordeeld en de 12 finalisten zijn bekend. Op maandag 29 mei begint de finaleweek van de eerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello. 

De finalesessies zijn van maandag 29 mei tot zaterdag 3 juni integraal en rechtstreeks te beluisteren op Klara, vanaf 19.00 u.

Kijken kan van maandag tot vrijdag om 20.00 u. op Canvas+ (via het Ketnet-kanaal).  De slotavond op zaterdag 3 juni gaat vanaf 20.10 u. rechtstreeks op het eigen Canvas-kanaal.

Canvas.be en vrtnu.be streamen de finale-avonden. Op canvas.be vind je ook alle info over het verloop van het concours tot nu toe en een heleboel extra’s. 


Nieuwe hogeresolutiefoto's zijn beschikbaar op pers.vrt.be
Interviews met de presentatoren kunnen worden aangevraagd via [email protected]

Meer informatie vindt u hieronder.

 

De finalisten

 

De 12 finalisten treden aan als volgt :

 • Maandag 29 mei: Sihao He (°1993 – China) en Brannon Cho (°1994 – VSA)
 • Dinsdag 30 mei:  Yan Levionnois (°1990 – Frankrijk) en Aurélien Pascal (°1994 – Frankrijk)
 • Woensdag 31 mei: Maciej Kułakowski (°1996 – Polen) en Seungmin Kang (°1987 – Zuid-Korea)
 • Donderdag 1 juni: JeongHyoun (Christine) Lee (°1991 – Zuid-Korea) en Yuya Okamoto (°1994 – Japan)
 • Vrijdag 2 juni: Bruno Philippe (°1993 – Frankrijk) en Santiago CañónValencia (°1995 – Colombia)
 • Zaterdag 3 juni: Victor JulienLaferrière (°1990 – Frankrijk) en Ivan Karizna (°1992 – Wit-Rusland)

Meer info over de finalisten op canvas.be en de website van de KEW.

Ze treden op met Brussels Philharmonic, onder leiding van Stéphane Denève en spelen elk een concerto naar keuze en het onuitgegeven werk dat speciaal voor de cellowedstrijd is geschreven.

Op de laatste finaleavond maakt de jury rond middernacht de rangschikking van de laureaten bekend.

 

De finale op Canvas: voor en achter de schermen

De eerste vijf finale-avonden, van maandag 29 mei tot vrijdag 2 juni, zijn live te volgen op Canvas+ (via het kanaal van Ketnet), telkens van 20 tot 22.45 uur. De laatste finalesessie op zaterdag 3 juni wordt rechtstreeks uitgezonden op het eigen Canvas-kanaal, vanaf 20.10 u. tot de proclamatie, na middernacht. 

Nog meer dan vorige jaren wil Canvas tijdens de finaleavonden de spanning en opwinding van de wedstrijd in de verf zetten. De tafel van Katelijne Boon in Bozar wordt de hub van waaruit een panel van cellisten, experten en bekende muziekliefhebbers de wedstrijd becommentarieert. Ook de reportages tijdens het programma focussen op de spanning en het belang van de wedstrijd.

Clara De Decker trekt elke avond doorheen Bozar op zoek naar boeiende mensen en wedstrijdverhalen. Ze praat met de kandidaten, met de dirigent en de orkestleden of met kenners in het publiek. Op het einde van elke wedstrijdavond spreekt ze af het met het jongerenpanel DeZes-lesSix.  De zes getalenteerde jonge cellostudenten brengen al vanaf de eerste noot verslag uit op radio, televisie en sociale media. Maar ze hebben nog meer te bieden: elke avond  sluiten ze de uitzending af met een cover voor zes cellos van een bekende hit: van AC/DC’s Back in Black tot de soundtrack van Star Wars.

 

Maandag 29 mei

Gasten: de internationaal gerenommeerde celliste France Springuel; de jonge, veelzijdige cellist en componist Benjamin Glorieux; en psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter, die liefst 100 uitvoeringen van de cellosuites van Bach bezit. 

De keuzeconcerti van de kandidaten zijn drie hoogtepunten uit het repertoire: het eerste van Shostakovich, het tweede van Dvorak, en dat van Schumann. Op vraag van Canvas kwamen enkele topcellisten naar Studio Toots op de VRT om te demonstreren welke valkuilen en uitdagingen de concerti stellen aan de kandidaten. Op maandag 29 mei bijt niemand minder dan de legendarische Mischa Maisky de spits af met het 1e celloconcerto van Shostakovich, dat dit jaar maar liefst zes keer zal gespeeld worden.

Verder onthullen juryleden Pieter Wispelwey, Roel Dieltiens en Mischa Maisky welke criteria ze hanteren bij het beoordelen van de kandidaten.

Dinsdag 30 mei

Gasten: topcelliste en docente Viviane Spanoghe; componist en dirigent Dirk Brossé; en de Belgisch-Iraakse acteur, danser en theatermaker Haider Al Timimi

De voorbije weken ging Canvas op zoek naar de grootste cellisten aller tijden. Meer dan honderd Vlaamse cellisten stelden een short list op, en daaruit konden de bezoekers van Canvas.be een top vijf kiezen. Van dinsdag tot en met zaterdag onthult Katelijne Boon de top vijf van de cellolegendes.

We krijgen ook een blik op het leven in de Kapel Koningin Elisabeth. Voor het eerst mag Canvas nog tijdens het concours het leven tonen van de jonge muzikanten terwijl die zich in de afzondering van ‘De Kapel’ voorbereiden op de finale.

Woensdag 31 mei

Gasten: de Duitse cellist Justus Grimm, docent aan het Conservatorium in Antwerpen; Marc Erkens, opleidingshoofd muziek Luca School of Arts (Lemmensinstituut) in Leuven en vaste praatgast Culture Club; en de Duits-Palestijnse Sarah Eisa, actrice en dramaturge bij ARSENAAL/LAZARUS.

Pieter Wispelwey onthult alle geheimen en valstrikken van het ultieme celloconcerto, dat van Antonin Dvorak. En Roel Dieltiens neemt ons mee in de oneindige schoonheid van een concerto dat het vooral niét van technische hoogstandjes moet hebben: dat van Schumann.

Verder krijgen we een blik achter de schermen van een gastgezin: dat van de Japanse kandidaat Shizuka Mitsui. De toewijding van het hele gezin aan “hun” kandidaat is roerend, maar Shizuka haalde helaas de finale niet…

Donderdag 1 juni

Gasten: De Nederlandse schrijver Jan Brokken; zijn landgenoot Godfried Hoogeveen, ooit eerste cellist bij het gerenommeerde  Concertgebouworkest, en vandaag een veel gevraagd solocellist; en onze eigen rijzende ster aan de piano, Julien Libeer.

We maken ook kennis met “cellodokter” Jan Strick. De man is viool- en cellobouwer en staat al een paar decennia paraat als er herstellingen moeten gebeuren aan één van de kostbare en kwetsbare instrumenten van de kandidaten. Dan heeft Strick hoogstens een paar uur om zijn EHBO-kunsten toe te passen, vaak met een kandidaat in paniek naast zich.

Vrijdag 2 juni

Gasten: componist en percussionist Wim Hendrickx; de internationaal gerenommeerde celliste France Springuel; en psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter.

Verder kijken we achter de schermen mee naar de repetities van het orkest met de kandidaten. Hoe communiceren ze met mekaar? Hoe brengt zo’n kandidaat zijn of haar unieke visie op het werk over, en hoe onthouden orkest en dirigent al die uiteenlopende visies?

Zaterdag 3 juni

Gasten: de Nederlandse cellist Jeroen Reuling, docent aan de Muziekkapel en het Conservatorium van Brussel; Marc Erkens, opleidingshoofd muziek Luca School of Arts (Lemmensinstituut) in Leuven; Thuis-actrice Annick Segal; topcelliste en docente Viviane Spanoghe; Elisabethwedstrijd-kenner en voormalig presentator Fred BrouwersStéphane Denève, artistiek leider en dirigent bij Brussels Philharmonic; Jan Huyghebaert, voorzitter van de KEW.

Op deze laatste finaledag blikt Canvas vooruit naar de toekomst van de kandidaten. Ook al zijn het allemaal topmuzikanten, ze zullen niet allemaal gevierde solisten worden. Vaak worden ze leider van de cellogroep in een gerenommeerd orkest. Daarom filmde Canvas de selectie voor een nieuwe eerste cellist in het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg. En dat blijkt een behoorlijk intense aangelegenheid…

Zondag 4 juni

Daags na de finale, op zondag 4 juni om 21.15 u. brengt Canvas een samenvatting van de muzikale Hoogtepunten van de wedstrijd, gepresenteerd door Katelijne Boon en Clara De Decker.

Zondag 15 juni

Op zondag 15 juni s er om 20 u. op Canvas+ (via het kanaal van Ketnet) het Slotconcert met de eerste drie laureaten in het Paleis voor Schone Kunsten. De laureaten worden begeleid door het Antwerp Symphony Orchestra (tot voor kort bekend als De Filharmonie) onder leiding van Muhai Tang. Katelijne Boon presenteert dit Slotconcert.

 

Alles over de KEW op canvas.be

Ondertussen vind je op canvas.be alles wat je maar wil weten over de Koningin Elisabethwedstrijd: portretten van de finalisten, hun concerten in de halve finale, verhalen van mensen die betrokken zijn bij de Elisabethwedstrijd, een voorstelling van deZes | lesSix, een bloemlezing uit de sociale media en nog veel meer. Je kan ook nog altijd meedoen aan de zoektocht naar de grootste cellist aller tijden.

De facebookgroep Koningin Elisabethwedstrijd van Canvas brengt non stop verslagen en impressies, en het publiek kan er in dialoog gaan met de redactie. DeZes-lesSix hebben daarnaast hun eigen facebookgroep Dezes-lessix.

Alle concerten van de finale worden live gestreamd op canvas.be en ook op VRT NU, waar de uitzendingen een maand lang beschikbaar blijven.

 

De finale op Klara

Klara brengt alle concerten van de finale live.  Lut Van der Eycken presenteert het programma. Telkens vanaf 19 u. Ze heeft elke avond drie panelleden te gast. De meesten zijn cellisten, maar ook Marc Erkens (opleidingshoofd muziek Luca School of Arts) en dirigent Etienne Siebens komen langs:

 • Maandag 29 mei: Arne Deforce, Viviane Spanoghe en Jaap Kruithof
 • Dinsdag 30 mei: Amy Norrington, Jeroen Reuling, Benjamin Glorieux
 • Woensdag 31 mei: Séraphine Stragier, Etienne Siebens, Jaap Kruithof
 • Donderdag 1 juni: Veerle Simoens, Marc Erkens, Benjamin Glorieux
 • Vrijdag 2 juni: Claudine Steenackers, Justus Grimm, Jaap Kruithof
 • Zaterdag 3 juni: France Springuel, Jaap Kruithof, Benjamin Glorieux

Ze geven hun mening over de finalisten en hun optredens. Dat doen ook de jongeren van het alternatieve jongerenpanel DeZes-lesSix.

Daarnaast gaat het onder meer ook over de psychologie rond de cello en historische cellisten als Pablo Casals, Jacqueline Du Pré, Janos Starker, Andre Navarra, Pierre Fournier en Mstislav Rostropovitch. Er zijn ook gesprekken met grote hedendaagse cellisten als Antoine Lederlin, Daniel Müller-Schott, Truls Mork, Edgar Moreau, Sol Gabetta en Jérôme Pernoo.

Daags voor de start van de finaleweek krijgen de finalisten nog het goede voorbeeld in de laatste aflevering van Cello Sunday. Die is gewijd aan Mstislav Rostropovitsj (1927-2007), de meest gerenommeerde cellist uit de 20e eeuw. Katelijne Boon overloopt samen met musicologen, uitvoerders en instrumentenbouwers het boeiende levensverhaal van deze grootmeester van de cello.

En Klara is ook nog altijd op zoek naar de meest geliefde cellowerken met orkest in Iedereen Cello:  De Klara Cello Top 5. De stemming wordt afgesloten op zondag 28 mei om middernacht. Op zaterdag 3 juni, de finaledag van het concours, presenteert Sander De Keere tussen 11 en 15 uur de hoogtepunten van de cellotop in de special Iedereen Cello.  

Verder zendt Klara ook het Laureatenconcert op 13 juni en het Slotconcert op 15 juni rechtstreeks uit, telkens vanaf 20 uur.

Uiteraard is alle informatie over de Koningin Elisabethwedstijd en de extra initiatieven van Klara en Canvas ook te vinden op Klara.be.

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatiecoördinator Canvas, Klara en Radio 1
Anne Stroobants Communicatiecoördinator Canvas, Klara en Radio 1
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos