Skip to Content
De begrafenis van Queen Elizabeth bij VRT

De begrafenis van Queen Elizabeth bij VRT

Rechtstreekse uitzending op 19 september en veel extra aanbod

13 september 2022 - Het overlijden van de Britse koningin Elizabeth en de gebeurtenissen daarrond zijn ook bij ons met veel aandacht gevolgd. Op maandag 19 september wordt de Queen begraven in Westminster Abbey in Londen. De begrafenis wordt rechtstreeks uitgezonden op VRT NWS, Eén, Radio 1 en VRT MAX. Op woensdag 14 september is er ook een rechtstreekse verslag van het overbrengen van het stoffelijk overschot naar Westminster Hall. Daarnaast belicht VRT in haar verslaggeving en met een extra aanbod de 70 jaar lange regeerperiode van Elizabeth II, de rol van de Britse monarchie en de koninklijke familie, en het leven van de nieuwe koning Charles III.

Ondertussen brengt VRT NWS in een speciaal dossier 24/7 nieuws, duiding en updates bij de gebeurtenissen in de aanloop naar de begrafenis: Queen Elizabeth (1926-2022)

Story image

De begrafenis van Queen Elizabeth
maandag 19 september op VRT NWS, Eén, Radio 1 en VRT MAX

Elizabeth II wordt op maandag 19 september begraven in Westminster Abbey in Londen. De plechtigheid begint om 12 uur Belgische tijd. In de dagen daarvoor kan het publiek een laatste groet brengen aan de koningin in Westminster Hall. Op de ochtend van de begrafenis wordt de kist in een rouwstoet naar Westminster Abbey gebracht. Het is hier waar Elizabeth bijna 70 jaar geleden werd gekroond, en waar ze in 1947 trouwde met prins Philip. Na de uitvaart wordt het lichaam van Elizabeth via Wellington Arch overgebracht naar Windsor Castle. Daar wordt ze bijgezet in St. George's Chapel, waar haar man Philip eerder zijn laatste rustplaats vond. Staatsleiders van over de hele wereld worden verwacht voor de begrafenis.

De rouwstoet, de aankomst van de genodigden en de uitvaart worden rechtstreeks uitgezonden op VRT NWS, Eén en VRT MAX vanaf 10 uur. Host van de uitzending is Annelies Van Herck. Zij krijgt het gezelschap van onder meer voormalig VRT-journalist en royaltykenner Flip Feyten. VRT-reporters in Londen brengen verslag uit van de gebeurtenissen ter plekke.

Radio 1 volgt de voorbereidingen in De ochtend, in de nieuwsbulletins en met extra nieuwsflitsen tussendoor van ter plaatse. Vanaf 12 uur brengen reporters in Londen verslag uit van de begrafenis en leveren experts in de studio commentaar bij het verloop ervan. ​ Ook de andere radionetten besteden uiteraard aandacht aan de uitvaart.

Het jeugdjournaal Karrewiet brengt 's avonds verslag uit van de begrafenis.

VRT NWS Live: De Queen naar Westminster Hall
woensdag 14 september op VRT NWS, Eén en VRT MAX

VRT NWS brengt op woensdag 14 september vanaf 15 uur rechtstreeks verslag uit van het overbrengen van het stoffelijk overschot van Queen Elizabeth van Buckingham Palace naar Westminster Hall. Koning Charles en de andere leden van de koninklijke familie lopen achter de lijkwagen en het publiek kan het ​ parcours is publiek toegelaten. Daarna volgt een korte viering in aanwezigheid van Charles en de koninklijke familie in Westminster Hall. Kerlijne Everaert presenteert de uitzending en Flip Feyten is studiogast. Op VRT NWS, Eén en VRT MAX.

(de geplande herhalingen van Dieren in nesten en Vlaanderen vakantieland op Eén vallen weg).

Extra op Eén: A Tribute to our Majesty the Queen
woensdag 14 september

De gloednieuwe BBC-documentaire A Tribute to her Majesty the Queen blikt terug op het leven van koningin Elizabeth en haar extreem lange regeerperiode aan de hand van unieke archiefbeelden en interviews met haar kinderen prinses Anne, prins Andrew, prins Edward en diens echtgenote Sophie Rhys-Jones, maar ook met mensen die met haar hebben samengewerkt, zoals de voormalige Britse premiers Boris Johnson, Theresa May en Tony Blair, de voormalige Australische premier John Howard en de befaamde televisiemaker David Attenborough.

Woensdag 14 september van 21.30 tot 23.05 uur op Eén en VRT MAX. (de geplande Pano-aflevering verschuift naar volgende week en de herhaling van De repair shop naar woensdagmiddag om 14.20 u.)

Koninklijke kunst op Klara

Bij Klara gaat het programma Pompidou op dinsdag 13 september om 17 uur dieper in op de Royal Collection, de kunstcollectie van het Britse koninklijke huis, met kunsthistoricus Ben Van Beneden die ooit op de thee mocht bij Queen Elizabeth. Na de uitzending is het programma nog twee weken te beluisteren via de site en de app.

Queen Elizabeth en King Charles op VRT MAX

Wie nog meer wil zien, horen en weten over koningin Elizabeth, haar opvolger Charles, de Britse monarchie en het koningshuis, kan daarvoor terecht op VRT MAX. Een overzicht:

The Coronation

Op 2 juni 1953 werd Elizabeth in Westminster Abbey gekroond tot nieuwe koningin van het Verenigd Koninkrijk. In deze documentaire vertelt de koningin zelf over haar herinneringen aan die bewuste dag en aan de kroning van haar vader, George VI, in 1937. En wat is de betekenis van de kroonjuwelen, waarvan enkele stukken al dateren uit 1661? De laatste keer dat de Queen deze juwelen droeg, was tijdens haar kroning. Dit is het verhaal van een letterlijk en figuurlijk schitterende ceremonie ter ere van de toen 27 jaar oude Elizabeth. ​ Meer

The Windsors : Inside the Royal Dynasty

De driedelige reeks The Windsors. Inside the Royal Dynasty vertelt het epische en dramatische verhaal van de Britse koninklijke familie: van het ontstaan van de huidige dynastie in het begin van de 20ste eeuw, over de abdicatie van Edward VIII door de ‘kwestie’ Wallis Simpson, het koningschap tegen wil en dank van zijn broer George VI, de decennia lange regeerperiode van Elisabeth II, het faliekant afgelopen ‘sprookjeshuwelijk’ van haar zoon Charles met Diana Spencer, de perikelen van hun kinderen, tot de ‘abdicatie’ door Harry en Meghan van hun koninklijke titels. Meer

Podcast ‘De laatste Queen’

70 jaar zat Queen Elizabeth II op de Britse troon. Ze was de langst regerende vorstin aller tijden. In De Laatste Queen praat Lieven Vandenhaute met Jo De Poorter en andere eminente koningshuiskenners. Ze beantwoorden alle prangende vragen over de vrouw onder de kroon en over de sleutelfiguren in haar leven. Tien afleveringen lang. Meer

Podcast ‘Charles, eindelijk koning’

Charles lijkt wel een figuur die bijna werd vergeten bij de Britse troonopvolging. Dat heeft natuurlijk met de sterke genen van zijn moeder te maken. Heel zijn leven lijkt wel uit wachten te bestaan: op de troon, op de liefde van zijn leven, op erkenning. Niemand heeft de kunst van het wachten zo goed onder de knie. Wat doet dat wachten met een prins en welke koning krijg je dan op de troon? In vijf afleveringen vertellen journalist en royaltykenner Flip Feyten en Cathérine Vandoorne zijn unieke verhaal. Meer

Podcast #Weetikveel over Queen Elizabeth

Ze was een van de bekendste vrouwen ter wereld, en een van de meest mysterieuze. De brede glimlach van Queen Elizabeth II was bekend over de hele wereld, maar wat ze dacht en voeld is een groot geheim. Net daarom fascineerde ze velen. 'Elizabeth the Silent' was een van haar bijnamen, maar in intieme kring werd ze 'Sausage' genoemd. Of 'Cabbage'. Dat kan ook. Dat weten we niet zeker. Harry de Paepe, historicus, leraar geschiedenis en absolute kenner van de Britse monarchie weet het misschien wel. Meer

 

Programmawijziging

Door het overlijden van de Queen vorige week zijn de afleveringen van het Eén-programma De klim van je leven een week opgeschoven. De laatste aflevering staat nog wel steeds gepland op 29 september, maar wordt door de verschuivingen extra lang met de apotheose in de Italiaanse Dolomieten.

 


Yasmine Van der Borght Woordvoerder VRT

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos