Skip to Content
De Amerikaanse verkiezingen bij de VRT (update)

De Amerikaanse verkiezingen bij de VRT (update)

VRT NWS volgt de Amerikaanse presidentsverkiezingen van minuut tot minuut op 3 en 4 november.

Vrijdag 30 oktober - Op dinsdag 3 november kiezen de Amerikanen een nieuwe president. Wordt het opnieuw Donald Trump of kan uitdager Joe Biden, eerder de vicepresident van Barack Obama,  de Amerikaanse kiezers overtuigen en zijn voorsprong in de peilingen verzilveren? Dankzij de lineaire en digitale platformen van VRT NWS kan je het volgen vanop de eerste rij.

VRT NWS heeft daarvoor een aantal journalisten ter plaatse in de VS. Zij brengen verslag uit via alle media en platformen, in een onafgebroken stroom van informatie op radio en tv , via vrtnws.be en de VRT NWS-app.

Björn Soenens, de vaste Amerika-correspondent voor VRT sinds 2017, volgt het Republikeinse kamp. Tom Van de Weghe vat post bij de Democraten en Veerle De Vos trekt naar een zogenaamde ‘swing state’, waar de verkiezingen extra spannend worden. Thomas De Graeve post vanuit Michigan doorlopend zijn indrukken op het Instagram-kanaal van VRT NWS. Karrewiet-reporter Jelle Mels brengt vlogs en verslagen voor de jonge kijkers.

De verslaggeving op 3 en 4 november

De verkiezingsavond van VRT NWS op dinsdag 3 november gaat van start met Het Journaal van 19 uur op Eén.

Op Canvas gaat Terzake ​ verder in op de verkiezingen met onder meer reportages van Thomas De Graeve, die van Arizona naar Wisconsin reisde. De Afspraak neemt dit jaar wegens de verkiezingen in de VS en andere brandende actualiteit geen pauze in de herfstvakantie, maar loopt door op 2, 3 en 4 november. Eén sluit aan met Vandaag , waarin Danira samen met haar gasten naar de Amerikaanse verkiezingen kijkt. Het Journaal Laat loopt door tot omstreeks middernacht.

We gaan de nacht in met Riadh Bahri die alle ontwikkelingen volgt vanuit de webstudio van VRT NWS. Tussen middernacht en 4 uur ’s ochtends gaat hij in gesprek met Amerika-kenners, onze journalisten ter plaatse en antwoordt op vragen en suggesties van onze publiek. Je kan hem volgen in de app van VRT NWS, op vrtnws.be en op Eén.

Ook daarna kan je voor de laatste ontwikkelingen, alle uitslagen en duiding terecht op de app van VRT NWS en vrtnws.be.

Van 4 uur ’s ochtends tot 10 uur is er op Eén een uitgebreid Ochtendjournaal met updates en duiding. Amerikawatcher Bert De Vroey zorgt voor duiding en analyse in de studio.

Op de radio zijn er in de verkiezingsnacht langere nieuwsbulletins met Jo Valvekens. Radio 1 brengt van 3 op 4 november bovendien een speciale nachtuitzending van middernacht tot 5.00 uur. Vanaf middernacht is er ook op het half uur een nieuwsupdate. Van middernacht tot 2.00 uur draait Michael Robberechts in Hail to the Chief muziek die gelinkt is aan de verschillende presidenten van de Verenigde Staten. Om 2.00 uur neemt Korneel De Clercq over. Hij volgt de eerste resultaten van de presidentsverkiezingen en polst bij Vlamingen in Amerika hoe de verkiezingen verlopen en welke impact welke president zal hebben op hun leven. Xavier Taveirne brengt op woensdag 4 november een extra lange editie van De Ochtend (5.00 tot 10.00 uur). Xavier gaat live naar de reporters in de Verenigde Staten. Els Aeyels en verschillende experten zorgen voor analyse in de studio. De Wereld Vandaag kijkt uiteraard op dinsdag 3 november vooruit naar de verkiezingen en volgt op woensdag 4 november alles op.

In de loop van woensdag 4 november plant VRT NWS een Facebook live over de Amerikaanse verkiezingen: hoe moeten we de (voorlopige) uitslag interpreteren.

Uiteraard volgen ook de vaste actualiteits- en duidingsprogramma’s de ontwikkelingen op de voet.        

Nog meer aanbod rond de Amerikaanse verkiezingen

Eén

Voor De Zevende Dag geen herfststop op zondag 1 november. Het debatprogramma blikt op Allerheiligen vooruit op de toekomst van Amerika.

Iedereen beroemd brengt momenteel de rubriek ‘The American dream’, waarbij vijf Vlamingen in Amerika hun droom najagen (zangeres worden, acteur, etc). Ze vloggen en delen hun leven daar, en kijken vanuit hun standpunt naar de Amerikaanse actualiteit.

Wie nog eens wil terugkijken naar het begin van het Trump-tijdperk kan dat via VRT NU. In 2017 trok Karine Claassen Dwars door Amerika, een reeks waarmee ze een inkijk bood in het leven van de gewone Amerikaan. Meer informatie vind je hier.

Canvas

Naast de duiding in Terzake en De Afspraak en een satirische blik op de actualiteit in De Ideale wereld brengt Canvas twee gloednieuwe documentaires rond de verkiezingen.

Trump : The White House Years, is een driedelige BBC- documentaire ​ over de manier waarop Donald Trump de voorbije vier jaar het presidentschap heeft ingevuld, met getuigenissen van vertrouwelingen, aanhangers en tegenstanders. ​ Laatste aflevering op Canvas op zondag 1 november en alle afleveringen beschikbaar via VRT NU tot 1 december.

The Choice : Trump vs Biden (zondag 1 november) ​ is een biografische documentaire van PBS over de manier waarom Donald Trump en Joe Biden in de loop van hun leven zijn omgegaan met uitdagingen en moeilijke momenten. Dat leert ons iets over hun houding tegenover de crisis die Amerika nu doormaakt.

Radio 1

In de week voorafgaand aan de verkiezingen ​ brengt De Ochtend reportages van Bert De Vroey, die van Washington DC door Virginia en North Carolina naar Atlanta in Georgia trok. 

Hij ging onder andere naar Charlottesville waar drie jaar geleden zware rellen plaatsvonden tussen neonazi’s, ‘white supremacists’ en linkse tegenbetogers. En hij was te gast bij Evangelische christenen in een erg conservatieve kerk in Lynchburg, die Trump heel graag een tweede ambtstermijn gunnen in het Witte Huis.

In Nieuwe Feiten is comedienne Jovanka Steele tot aan de verkiezingen in de VS de vaste Amerikawatcher van Radio 1.

Radio 2

Op zaterdag 31 oktober, in het weekend voor de presidentsverkiezingen, blikken Ruben Van Gucht en Kim Debrie vooruit naar de verkiezingen in Wat een Week – De Amerikaspecial. ​ Trump? Of Biden? Ruben Van Gucht en Kim Debrie stemmen als jarenlange Amerika-fans voor het hele land. Van films over muziek tot wat we eten en drinken. Onze jeugd en ons hele leven is gekleurd door wat er van de andere kant van de wereld komt. Vlaanderen zit vol met grote en kleine fans van de Verenigde Staten. Bekend en onbekend. Ruben en Kim vieren de Verenigde Staten.

Ketnet

Ketnet focust met Karrewiet eveneens op de Amerikaanse verkiezingen met reporter Jelle Mels. Vanaf 30 oktober tot en met 4 november brengt Jelle vlogs, reportages en live verslagen vanuit Florida. Jelle praat met Vlaamse kinderen die in de VS wonen. Hoe hard leven de verkiezingen daar? Wordt er op school over gepraat? Hij gaat ook langs bij de republikeinse Devin (13) en de democratische Egyptia (13). Zij vertellen aan Jelle waarom Trump of Biden president moeten worden. Karrewiet schakelt ook live van de studio over naar Jelle in de VS voor een laatste stand van zaken.

Daarnaast brengt Karrewiet vijf uitlegfilmpjes op kindermaat over het hoe en waarom van de Amerikaanse verkiezingen.

KLAAR

Ook de redactie van KLAAR, het educatieve ​ project van VRT NWS, heeft een reeks van vijf filmpjes gemaakt, geschikt voor alle jongeren in het secundair onderwijs. VRT-journalist Thomas De Graeve geeft in duidelijke taal uitleg bij KLAAR-host Louise Hoedt op vragen zoals: Hoe zit het Amerikaanse kiessysteem in elkaar? Is de Amerikaanse president de machtigste persoon ter wereld? Wat is het verschil tussen Republikeinen en Democraten? Waarom gaat het er zo hard aan toe tussen de kandidaten? En tot slot: Wie is de president van Amerika?


Uiteraard is bovenstaande informatie onderhevig aan de actualiteit. Eventuele wijzigingen worden meegedeeld via updates.

 

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos