Skip to Content

Collega's zetten Frank Deboosere in de bloemen

Trouwe weerman zondag 12 maart 30 jaar op post

Sommigen zullen het zich misschien nog herinneren, anderen niet: op 12 maart 1987 presenteerde onze weerman Frank Deboosere –met snor– zijn eerste weerpraatje. Dat wil zeggen dat Frank ons dit jaar al dertig jaar lang op de hoogte houdt van weer en wind! In al die jaren Frank is er heel wat gebeurd: hij scheerde zijn snor af, brak een elleboog na een ongelukkige val met de fiets, was kop van jut omdat het slecht weer was, bedacht het woord ‘ochtendgrijs’ dat in de Dikke van Dale werd opgenomen… Die dertig jaar Frank laten we aan de Reyerslaan niet onopgemerkt voorbijgaan. Deze middag bezorgden zijn collega's hem dan ook de verrassing van zijn leven.

Verrassing

Deze namiddag verzamelden een honderdtal collega's onder de VRT-toren om Frank te verrassen. Frank zelf werd met een smoesje op het dak van het VRT-gebouw gelokt, waar Hanne Decoutere hem opwachtte met een grote bos bloemen. Van op het dak had hij een fantastisch uitzicht op al zijn collega’s beneden die hem enthousiast feliciteerden met spandoeken en een luid applaus. Frank was blij verrast:

Dit doet ontzettend veel plezier, hartelijk dank! En de lente is nu echt wel op komst!

Wie is Frank eigenlijk?

Frank studeerde natuurkunde en volgde later nog een regentaat Nederlands, Engels en geschiedenis. In 1987 volgde hij Armand Pien op als weerman samen met zijn vrouw Hilde Simons, Georges Küster en Bob De Richter. Frank is ook buiten zijn werk als weerman begaan met de natuur. Hij is ambassadeur van de sterrenkunde, actief vrijwilliger bij de Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen, hij trad op als het Milieumannetje in Man Bijt Hond... en hij verplaatst zich zoveel mogelijk met de fiets. Behalve een hart voor de natuur heeft Frank ook een hart voor zijn medemens. In 2003 werd hij voorzitter van Kom Op Tegen Kanker en vandaag is hij nog steeds actief als campagneleider. Een andere passie van Frank is muziek. Van zijn ouders erfde hij een liefde voor de klassieke muziek over. Hij volgde pianolessen en maakte deel uit van het electronicamuziekgezelschap Art for Ears.

Hoe het allemaal begon…

In 1987 besliste Armand Pien dat het goed geweest was na bijna 40 jaar als weerman. Hij gaf de fakkel door aan een nieuwe garde weermannen en –vrouwen, waaronder de jonge Frank de Deboosere én Frank's vrouw Hilde. Het was niet gemakkelijk om de plaats van Armand over te nemen en zeker in het begin moest Frank zich als ‘groentje’ echt bewijzen. Ondertussen is Frank al bijna even legendarisch als Pien zelf. In 1993 vervoegde Sabine Hagedoren het weerteam. Vanaf 1997 presenteerden Frank en Sabine afwisselend Het weer.

Een dag vol weer met Frank

Frank brengt zijn eerste weerpraatje van de dag om 7.20 uur op MNM en om 7.30 uur op Radio 1. Om 8.30 uur begint hij aan zijn tweede ronde bij Radio 1 en om 8.40 uur bij MNM. Om 11.15 uur is Frank afwisselend met Sabine Hagedoren te horen op Radio 2 bij De madammen. Van woensdag tot vrijdag is Frank om 16.45 uur te gast in het Radio-2 programma Spits met David. Ook op zaterdagochtend is Frank te horen op Radio 2 als vaste weerman in het ochtendprogramma. Frank verschijnt, ook afwisselend met Sabine, vier keer per dag om 13.30 uur, 18 uur, 20 uur en 24 uur op Eén in Het weer. Op Canvas is Frank kort te horen met een weersvoorspelling na Terzake.

30 jaar Frank

1987: Frank presenteert voor het eerst Het weer

1994: Frank wordt verkozen tot ‘Snor van het jaar’ door de Antwerpse snorrenclub

1997: Frank ontvangt de Wablieft-prijs voor de klare taal die hij tijdens zijn weerpraatje gebruikt

1999: Frank scheert zijn snor af

2003: Frank zet zijn schouders onder Kom Op Tegen Kanker en is nu nog steeds actief als campagneleider

2007: Frank verschijnt in Man Bijt Hond als Het Groene Milieumannetje

2009: Frank wordt ambassadeur van de sterrenkunde

2013: Frank breekt elleboog na ongelukkige val met de fiets

2015: Het door Frank uitgevonden woord ‘ochtendgrijs’ krijgt een plaatsje in de Dikke van Dale

2017: Frank presenteert 30 jaar Het weer

Reacties

Frank is met zijn zachtaardige karakter een geliefde man. Ook een aantal VRT-collega's feliciteerden hem dus met zijn mooie carrière:

Peggy De Meyer:

Of we nu voor het radionieuws meer uitleg nodig hebben over een hittegolf, een maansverduistering of een zware storm, Frank staat er. “Een quote van 20 seconden graag”, Frank doet zijn uitleg, zonder papiertje, en dan blijkt die quote exact 20 seconden lang te zijn. Duidelijk en helder. Straf. Toen ik enkele jaren geleden Sabine even mocht vervangen als weervrouw, heeft Frank me met evenveel toewijding opnieuw wegwijs gemaakt in de wondere wereld van de weerberichten op TV. Frank, je bent een fantastische collega, een icoon, met of zonder snor, maakt niet uit. Dikke proficiat, en dat je nog vele jaren “het weer mag doen” op radio en TV!

De madammen:

Frank brengt altijd de zon mee, zelfs als het regent!

Sabine Hagedoren:

Dat Frank een passie heeft voor Het Weer, dat moet niemand nog vragen, maar hij is ook een collega waar je op kunt rekenen in goede en kwade dagen. Dank je wel, Frank!

Peter Van de Veire:

Hoe je op 30 jaar tijd zo hard in de mensen hun collectief weergeheugen kan zitten: je moet het maar doen. Een Frank die élke dag zelf op de fiets controleert of zijn weer wel klopt; die amper vakantie neemt én die zich intussen nog ’s riant inzet voor een boel goeie doelen: straf. Het is zoals een bekende keukenbouwer zou zeggen: Frank Deboosere voorspelt al 30 jaar het weer alsof het voor zichzelf zou zijn. Er is dan ook geen énkele Frank Deboosere in heel de wereld die zo goed en zo wonderlijk het weer kan voorspellen als Frank Deboosere zélf.

Ketnet-wrapper Leonard:

Achteraf gezien is het een zeer spijtige zaak dat Frank voor de job van weerman gekozen heeft. Ik ben er namelijk zeker van dat er een uitmuntende Ketnet-wrapper in hem schuilt. Dat blijkt toch elke keer weer als we hem in het kader van een aankondiging of filmpje mogen verwelkomen in de studio: dan wordt de weerman met zijn isobaren en hogedrukgebieden weer even een kind van 8. Weg van de saaie green key, in onze kleurrijke studio mogen we Frank alles vragen, de reactie is steevast aanstekelijk enthousiast. En als we Frank dan tóch alles mogen vragen, kan ik maar proberen: beste Frank, vergeet dat weerbericht. Ketnet, is dat niks voor u? Het zou me een groot plezier zijn!”

Frank zelf bedanken kan via de hashtag #bedanktfrank

Noot voor de redactie:

  • Foto's van het verrassingsmoment zijn in de loop van de namiddag te vinden op het persportaal (pers.vrt.be). Daar zijn eveneens meer beelden van Frank door de jaren heen terug te vinden.
  • Een video van het verrassingsmoment zal beschikbaar zijn op het syndicatieplatform met als titel 'Bedankt Frank!'
  • Een video met beelden van Frank door de jaren heen is hieronder terug te vinden

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos