Skip to Content

Claudia Frickel uit Aalter wint 11e Belgodyssee

De Nederlandstalige Claudia Frickel uit Aalter (VUB) en de Franstalige Sophie Mergen uit Schaarbeek (UCL) zijn de grote winnaars van de elfde editie van Belgodyssee. De wedstrijd, een samenwerking tussen het Prins Filipfonds, de VRT en RTBF, bekroont elk aar beloftevolle, jonge journalisten. Koning Filip maakte de namen van de winnaars bekend tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het Koninklijk Paleis in Brussel. Claudia en Sophie krijgen elk een betaalde stage van zes maanden bij respectievelijk de VRT en de RTBF.

Nieuwe vormen van solidariteit

Belgodyssee is een initiatief van VRT, RTBF, Metro, l’Avenir en het Prins Filipfonds en krijgt de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister. Jonge kandidaat-journalisten uit de drie Gemeenschappen van het land werken in duo een reportage uit in het kader van een jaarlijks wisselend thema. Dit jaar was dat thema ‘nieuwe vormen van solidariteit’. De zestien geselecteerde reporters, acht duo’s, uit noord en zuid gingen op zoek naar vernieuwende initiatieven van burgers en organisaties ten voordele van het goede doel.  

Ook Janne Vandevelde en Tanita De Mey in de prijzen

De prijs voor de beste samenwerking ging naar Janne Vandevelde uit Antwerpen (KUL) en Nicolas Lowyck uit Moeskroen (IHECS). Tanita De Mey uit Eksaarde (Arteveldehogeschool) kreeg de prijs voor het beste geschreven Nederlandstalige artikel, verschenen in Metro. Eglantine Nyssen uit Meux (UCL) kreeg dan weer de prijs voor het beste geschreven Franstalige artikel. 

Springplank

Meedoen aan Belgodyssee is vaak een springplank voor jonge journalisten. Niet enkel de winnaars profiteren van de ervaring die ze opdoen door de wedstrijd. De afgelopen jaren waren er 160 laureaten waarvan meerdere in de journalistiek terecht kwamen. Enkele getuigenissen:

“Het was voor mij de allereerste kennismaking met het vak, nog voor mijn stage. Toen ze bij Radio 2 Limburg een week zonder presentator zaten, kwamen ze mij daarvoor vragen. Die allereerste presentatieopdracht heb ik aan de wedstrijd te danken en dat was mijn eerste voet binnen bij de VRT.”

Joris Vergeyle deed mee in 2005 en werkt sinds 2007 voltijds voor Radio 1 en sinds vijf  jaar voor de radionieuwsdienst

 

“Belgodyssee draagt naar mijn gevoel echt bij aan de contacten tussen de Gemeenschappen, hoe moeilijk dat in de praktijk soms ook is. Na Belgodyssee ben ik ook actiever het andere landsdeel gaan opzoeken. Ik geloof ook niet in het doemdenken hierover: volgens mij zijn er heel wat mooie initiatieven.”

Doruntina Islamaj maakte deel uit van de lichting 2011 van Belgodyssee. Ze werkt momenteel als redacteur voor het tv-programma De afspraak op Canvas

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator VRT, VRT
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator VRT, VRT
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos