Skip to Content

CIM-cijfers: Robuuste radiomarkt doorstaat coronacrisis

Het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) heeft vandaag nieuwe luistercijfers bekendgemaakt over het Vlaamse radiolandschap. Die tonen opnieuw aan dat radio in Vlaanderen een heel stabiel medium is, ook in tijden van corona. De maatregelen om de pandemie in te dijken hebben wel impact gehad op het onderzoek zelf, het bleek niet mogelijk om cijfers voor de maanden maart en april te vormen. Els Van de Sijpe, manager radio bij de VRT, geeft meer toelichting.

“We zien in deze nieuwe CIM-cijfers een gezonde, mature radiomarkt met zeer stabiele luistercijfers  met in het oog springende resultaten voor Klara dat fors stijgt en MNM dat het sterkst staat bij jonge luisteraars van 12-24 jaar en ook bij luisteraars van 18-44 jaar. We weten dat in die periode MNM met Marathon radio de studenten en het jonge publiek een hart onder de riem stak”, zegt Els Van de Sijpe. “De cijfers gaan over het voorjaar, de periode januari-juni 2020. Het is wel belangrijk om te weten dat door het uitbreken van de coronacrisis er niet gemeten kon worden in maart en april.

Om toch een idee te vormen voor die periode maart-april 2020, in volle corona, hebben we wel cijfers over het online luisteren via het CIM. Die slaan weliswaar enkel op het deel van ons publiek dat online luistert, goed voor een kleine 10 procent van ons volledig luisterpubliek. In die online cijfers zien we een opvallende stijging, zeker bij Radio 1 en Radio 2 die in die periode een sterk informatief aanbod combineerden met opvallende initiatieven. Denk aan  #wezullendoorgaan bij Radio 1. Of Beste Buren huiskamerconcerten bij Radio 2. Ook de andere radiomerken scoorden online sterk.”

In de bijlage kan u de tabellen met de luistercijfers vinden. De marktaandelen van onze radionetten komen uit de CIM-radiostudie (waarbij een groot deel van maart en de hele maand april niet gemeten werd door de coronacrisis) De cijfers over online luisteren komen uit de CIM Streaming monitor (1 jan - 15 maart; 15 maart - 30 april)

Overzicht CIM golf 2020-1.xlsx 11 KB

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos