Skip to Content
Charlotte Crul wint Grote Prijs Jan Wauters

Charlotte Crul wint Grote Prijs Jan Wauters

Stef Wauters ontvangt Publieksprijs op Taaldag 11 in Antwerpen

Tijdens het VRT-taalfeest Taaldag 11, in deSingel in Antwerpen, is Charlotte Crul uitgeroepen tot winnaar van de Grote Prijs Jan Wauters 2019. De VRT-nieuwsstem was de favoriete taalvirtuoos van de jury.

Stef Wauters mocht de Publieksprijs in ontvangst nemen. Voor de vierde Publieksprijs Jan Wauters werden meer dan 4000 stemmen uitgebracht. Bijna een op de drie stemmers koos voor Stef Wauters, "al zestien jaar de vaste waarde van het VTM-journaal, met een fijn gevoel voor heldere en directe zegging."

Stef Wauters en Charlotte Crul © VRT
Stef Wauters en Charlotte Crul © VRT

De Grote Prijs Jan Wauters bekroont een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit". Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden. Dit jaar ging de prijs naar iemand die bovendien een moeilijke boodschap helder en toegankelijk kan uitleggen.

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters werd voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan. Thérèse las namens de jury een laudatio voor. De andere juryleden waren Annie Van Avermaet (voormalig directeur van het Instituut voor Levende Talen, KU Leuven), Leo Hellemans (voormalig gedelegeerd bestuurder VRT), Wim Vanseveren (voormalig directeur deBuren), Jan Hautekiet (voormalig radiopresentator VRT), Kristof Demasure (woordvoerder SBS Belgium), An De Moor (Talenbeleidcoördinator Odisee & KU Leuven campus Gent en Brussel), Ruud Hendrickx (taaladviseur VRT).

Waren ook genomineerd voor de Grote Prijs en Publieksprijs Jan Wauters 2019:

  • Cara Van der Auwera (Klara)
  • Chaima Saysay (MNM)
  • Frank Deboosere (VRT NWS)
  • Gilles De Coster (Radio 1, Canvas en Vier)
  • Lode Roels (Radio 1)
  • Marc Van de Looverbosch (VRT NWS)
  • Phara de Aguirre (VRT NWS)
  • Thomas Vanderveken (Canvas)

De jury motiveerde haar keuze voor winnaar Charlotte Crul als volgt:

"Charlotte is iemand die blijk geeft van een excellente taalbeheersing, wie het Nederlands past als een handschoen, niet als knellend korset, iemand voor wie de taal een willig instrument is, inzetbaar in wisselende omstandigheden en voor een zeer divers publiek. En dat zonder haar ooit geweld aan te doen. Ze kan feilloos wisselen van register, variëren in spreekritme en zelfs in stemhoogte, afstandelijk overkomen als het moet, maar ook lucht blazen in een moeilijke of plechtige formulering als het zo uitkomt, en op die manier, het bericht toegankelijk maken."
Yasmine Van der Borght Woordvoerder VRT

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos