Skip to Content
Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans spitten het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart uit

Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans spitten het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart uit

22/3 1 jaar later - het onderzoek, woensdag 15 maart op Eén

Waarom werd ons land het doelwit van de terroristen? Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans zoeken het uit voor de speciale uitzending 22/3 1 jaar later – het onderzoek. Ze konden rekenen op de medewerking van politiemensen en speciale eenheden die voor het eerst spreken over het onderzoek naar de aanslagen. Van den Berghe en Leestmans wisten de hand te leggen op documenten uit het onderzoek, verhoren en nooit eerder getoonde foto’s. Met 3D-animaties worden de aanslagen en de politie-interventies die eraan voorafgingen gereconstrueerd.

Ivo Vereycken, lid van de speciale eenheden: “Het is een nieuw soort tegenstrever. Ze willen werkelijk de confrontatie aangaan met de politie, met de overheid.”

De tragische feiten zijn bekend: op dinsdagmorgen 22 maart 2016 bliezen zelfmoordterroristen zichzelf op in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem en daarna in de metrohalte Maalbeek in Brussel, met 32 dodelijke slachtoffers en meer dan 300 gewonden tot gevolg. Onderzoeksjournalisten Dirk Leestmans en Caroline Van den Berghe wisten mensen betrokken bij het onderzoek voor een eerste keer te laten getuigen.

Dirk Leestmans: “Alle geïnterviewde politiemensen die op een of andere wijze betrokken waren bij het onderzoek, zijn nog steeds diep getekend door de gebeurtenissen. Dat valt ons op.”

Caroline Van den Berghe: “Als je een onderzoek naar het onderzoek doet, merk je hoe intensief er gewerkt werd. Aan inzet ontbrak het in elk geval niet bij de speurders.”

 

Het hele land herdenkt op 22 maart de aanslagen van een jaar geleden. De uitzending van 22/3 1 jaar later – het onderzoek is een week eerder op woensdag 15 maart 2017 te zien. Op die datum in 2016 vond de politie-interventie in de Driesstraat in Vorst plaats. De actie waarbij Salah Abdeslam, gezocht voor zijn aandeel in de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, wist te ontkomen. Die dag heeft veel in gang gezet, blijkt nu uit het onderzoek. Drie dagen later, op 18 maart 2016, zullen Salah Abdeslam en een andere terrorist worden opgepakt in Molenbeek.  

Ivo Vereycken, lid van de speciale eenheden: “Dus de ploeg die hem dan gearresteerd heeft, zegt: “Ja kijk oké we bevestigen: de persoon hier zegt: Ik ben Salah Abdeslam.”

De arrestatie van Salah Abdeslam is een succes maar het zorgt tegelijk ook voor veel onrust in het netwerk van de terroristen. Zij voelen zich opgejaagd en beginnen te improviseren. 

Frédéric Van Leeuw, federaal procureur: “Het staat bijna 100 procent vast dat zij maar in de laatste dagen beslissen om iets te doen in Brussel.”

 

22/3 1 jaar later – het onderzoek gaat dieper in op wat zich heeft afgespeeld op de dag van de aanslagen. Dat levert bloedstollende getuigenissen op.

 

Kurt Horrie, federale politie luchthaven: “ En de vertrekhal zelf, dat was…..ja, hel.”

Jan Desmet, slachtofferidentificatieteam: "Apocalyptisch, oorlogstaferelen. Donker. Enorm veel verwoesting. En natuurlijk zagen wij de slachtoffers liggen."

 

Opmerkelijke is de unieke samenwerking met onderzoeksjournalisten van RTBF. Leestmans en Van den Berghe sloegen de handen in elkaar met hun Franstalige collega’s en de ploegen wisselden informatie met elkaar uit.

Caroline Van den Berghe: “We werken al heel lang samen met de justitiespecialisten van de RTBF nieuwsredactie voor de dagelijkse verslaggeving. Omdat het hele land getroffen werd door de aanslagen, was journalistieke samenwerking nu ook meer dan ooit aangewezen. Het heeft ons programma en dat van hen beter gemaakt.”

 Een ander onderdeel van de samenwerking leidde tot 3D-reconstructies van de aanslagen zelf.

Dirk Leestmans: “3D-animatie maakt inzichtelijk hoe de terroristen tewerk gingen. En dan zie je nog meer hoe onwaarschijnlijk hun parcours was.”

Op woensdag 15 maart 2017 doen Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans hun onderzoek naar het onderzoek uit de doeken. Phara de Aguirre is in de studio hun gesprekspartner.

22/3 1 jaar later - het onderzoek, woensdag 15 maart om 21u25

 

Eén op 22 maart

Op 22 maart maakt Eén plaats in z’n programmering om stil te staan bij de aanslagen van een jaar eerder. Tussen 7 en 11u worden de herdenkingsplechtigheden in Zaventem en Maalbeek in Brussel live uitgezonden, een samenwerking van de omroepen VRT, Medialaan, RTBF en RTL. ’s Avonds is er een speciale uitzending: 22/3 1 jaar later, gepresenteerd door Martine Tanghe en Lieven Van Gils. Aan de hand van gesprekken met onder meer mensen die rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen zoeken ze het antwoord op de vraag: zijn wij veranderd? Gasten zijn onder meer basketbalspeler Sebastien Bellin (die dag aanwezig op de luchthaven), premier Charles Michel en minister Jan Jambon, Rudi Vranckx, hulpverleners, slachtoffers en nabestaanden. Er zal ook muziek zijn, van Bart Peeters en een 22-koppig koor, en reportages van reporters als Karine Claassen, Lidewij Nuitten en Machteld Libert.

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos