Bijzondere onderscheiding voor Iedereen beroemd tijdens de uitreiking van de VRT-Diversiteitstrofeeën

Resultaten Diversiteitsmonitor VRT-televisiekanalen: meer nieuwe Vlamingen en meer personen met een handicap op het scherm in 2014

Vrijdag 20 maart 2015 — Iedereen beroemd ontving vandaag een speciale onderscheiding tijdens de uitreiking van de VRT-Diversiteitstrofeeën. De VRT reikt voor het derde jaar op rij trofeeën uit en wil op die manier programmamakers die creatief omspringen met diversiteit aanmoedigen. 

Diversiteitstrofee

De redactie van het reportageprogramma Iedereen beroemd toont elke dag opnieuw de samenleving in al haar verscheidenheid. Daarvoor kreeg het vandaag een speciale onderscheiding tijdens de uitreiking van de VRT-Diversiteitstrofeeën. De redactie van Koppen ontving de prijs in de categorie “Actualiteit” voor haar inspanningen het afgelopen jaar, met als voorbeeld de reportage van journaliste Greet Op de Beeck: Ik, Pieter Cilissen, over de paralympische atleet. In de categorie “Entertainment” was de diversiteitstrofee voor Nuff Said. De ploeg van Hautekiet ontving de prijs voor de reportage over de supporters van de Rode Duivels op de Antwerpse Turnhoutsebaan, van reporter Mathias Dhondt. De reeks Marsman werd de winnaar in de categorie “Fictie”. De ploeg van Boost won in de categorie “Digitaal” en voor “Docu” ging het verhaal van “De Pleintjes” met de eer lopen. 

Diversiteitsmonitor televisie

In 2014 kwamen op de VRT-televisiekanalen 7,6% nieuwe Vlamingen en 35,3% vrouwen aan bod, tegenover respectievelijk 6,8% en 36,6% in 2013. De aanwezigheid van personen met een handicap op de VRT-televisienetten steeg in 2014 van 0,7 naar 1,1 %.

De VRT haalt met die cijfers de streefcijfers die door de beheersovereenkomst aan de openbare omroep worden opgelegd: 33% vrouwen en 5% nieuwe Vlamingen.

De “Diversiteitsmonitor” is een onderzoek van de UA en de KU Leuven in opdracht van de VRT-studiedienst, waarin het Vlaamse aanbod van de VRT-televisienetten (zonder buitenlandse programma’s) een jaar lang onderzocht werd.

Samenwerking als sleutel tot succes

De VRT streeft ernaar om alle groepen op een evenwichtige en niet-stereotype manier in beeld te brengen. Daarom vertellen de cijfers van de Diversiteitsmonitor niet het gehele verhaal. Het diversiteitsbeleid van de openbare omroep en ook de prijsuitreiking van de Diversiteitstrofeeën worden mogelijk gemaakt door een constructieve samenwerking met externe partners zoals Grip vzw, Vrouwenraad, Vlaamse Ouderenraad, Minderhedenforum en çavaria.

“Diversiteit is belangrijk voor de openbare omroep. Daarom proberen we zowel leidinggevenden als makers mee te nemen in dit verhaal. Via workshops, advies en kennisdeling bouwen we verder aan een sterke en diverse VRT. Ik ben vandaag heel trots op de makers achter de winnende en genomineerde Diversiteitstrofeeën. Je voelt dat er iets beweegt bij de VRT en dat maakt me heel gelukkig.”

Peter Claes, algemeen directeur Media en Productie VRT

“De Diversiteitsmonitor leert ons veel over de schermaanwezigheid van nieuwe Vlamingen, vrouwen en personen met een handicap op Eén. Samen met alle televisiemakers wil ik het in de toekomst voor Eén nog beter doen. Vandaag winnen Marsman, Koppen en Iedereen beroemd een mooie prijs voor Diversiteit. Ik ben blij dat de jury erkent dat Iedereen beroemd elke dag op een goeie manier aandacht schenkt aan inclusieve beeldvorming, en dit voor een breed publiek in primetime .”

Olivier Goris, netmanager Eén

“De winnaars van de trofee voor Docu, De Pleintjes van Evert Winkelmans en Ruben Van Gucht, en voor Entertainment, voor Nuff Said, hebben de tijdsgeest weten te vangen. Ze vertellen het verhaal van de stad van vandaag, zonder stereotypen, en brengen diversiteit op een positieve en vanzelfsprekende manier in beeld. Die vanzelfsprekendheid wil ik ook terugvinden in onze toekomstige producties.”

Paul Peyskens, netmanager Canvas

Categorie Digitaal : Boost

Categorie Docu voor De Pleintjes

De ploeg van Hautekiet ontving de prijs voor de reportage over de supporters van de Rode Duivels op de Antwerpse Turnhoutsebaan

De redactie van Koppen ontving de prijs in de categorie Actualiteit voor hun inspanningen het afgelopen jaar met als voorbeeld de reportage van journaliste Greet Op de Beeck: “Ik, Pieter Cilissen”, over de paralympische atleet.

In de categorie Entertainment was de diversiteitstrofee voor Nuff Said.

Speciale vermelding voor Iedereen beroemd

Boost (c) Joost Joossen
Hautekiet (c) Joost Joossen
Iedereen beroemd (c) Joost Joossen
Koppen (c) Joost Joossen
Marsman (c) Joost Joossen
Nuff Said (c) Joost Joossen