Skip to Content
Beleef het WK voetbal met VRT: #tisaanons

Beleef het WK voetbal met VRT: #tisaanons

12 oktober 2022 - Op zondag 20 november begint het WK voetbal in Qatar. Geen enkel ander sportevenement zorgt voor zoveel gedeelde passie. En alleen bij VRT is het WK integraal te volgen. De publieke omroep draagt de verbindende kracht van sport hoog in het vaandel. Onder het motto ’t Is aan ons zet VRT dan ook maximaal in op die gezamenlijke beleving van het WK. De omroep wil iedereen, jong en oud, zoveel mogelijk betrekken bij de Sporza-verslaggeving over het tornooi, de omkadering daarvan en het extra aanbod via al haar kanalen en merken. Met z’n allen gaan we de Rode Duivels steunen op hun weg naar de finale. Want na de kwartfinale in 2014 en de derde plaats in 2018 doet de ‘gouden generatie’ deze keer een ultieme gooi naar de wereldbeker.

Frederik Delaplace, CEO VRT: “’t Is aan ons, de supporters van de Rode Duivels, om allemaal samen achter onze ploeg te staan en hen zo een stevige duw in de rug te geven. ’t Is aan ons, VRT, om dat mogelijk te maken in de beste omstandigheden, met de beste verslaggeving, de helderste analyse van het WK maar ook van het omstreden gastland, en de warmste sfeer. En om iedereen daarbij te betrekken, ongeacht leeftijd, achtergrond en afkomst. Het enige dat de Rode Duivels dan nog moeten doen, is zeggen: ‘’t Is aan ons, wij pakken die beker’. Piece of cake.”

Voor het eerst wordt het WK voetbal gespeeld in de winter. Daarom koos VRT voor het iconische Wintercircus in Gent als centrale hub voor haar aanbod op radio, televisie en online, als basiskamp voor de diverse redacties en als ontvangst- en belevingsruimte voor fans en supporters. De publieke omroep werkt daarvoor nauw samen met Stad Gent.

Mathias De Clercq, burgemeester Gent: “Gent is een heel trotse gaststad voor de WK-uitzendingen van VRT en Sporza. Een ideale manier om ons pas gerenoveerde Wintercircus bekend te maken bij het grote publiek. Meer dan een maand lang zal het Wintercircus en onze stad elke dag in beeld zijn.”

Niet alleen Sporza strijkt neer in het ‘Sporza Wintercircus’ voor de verslaggeving en omkadering op Eén, Canvas, Radio 1, sporza.be en VRT MAX. Ook Studio Brussel is er tijdens het WK prominent aanwezig met zijn ochtendblok. MNM organiseert het straatvoetbaltornooi MNM Straathelden, met voorrondes in heel Vlaanderen en de finale in Gent. Bij Radio2 bouwen Niels Destadsbader en Miguel Wiels op de wedstrijddagen van de Rode Duivels een voetbalfeestje in FC Niels&Wiels. En met FC Wéldoeners gaat Radio2 op zoek naar de strafste vrijwilligers in de 3700 voetbalclubs die Vlaanderen rijk is.

Uiteraard besteden ook de andere VRT-kanalen op hun eigen manier aandacht aan het WK. Zo brengt VRT NWS nieuwsverhalen over de andere kant van het WK in Qatar. En Canvas blikt in Kampioenenjaar terug op de geboorte van de ‘gouden generatie’, tien jaar geleden.

Het WK biedt VRT kansen om moeilijker te bereiken doelgroepen aan te spreken, zoals jongeren, kortgeschoolden en Vlamingen met een migratieachtergrond. De omroep wil jongeren ook actief laten participeren, onder meer met het straatvoetbaltornooi. Digitale interactie is dan weer mogelijk met de Sporza WK-pronostiek, waarmee voetbalfans online samen een pronostiekje kunnen wagen. En met de WK-manager-app kunnen ze zelf hun ultieme WK-ploeg samenstellen.

Het Sporza Wintercircus wordt dé hotspot voor de WK-beleving. Iedereen is er van ’s morgens tot ’s avonds welkom: om een blik te werpen achter de schermen, samen de WK-sfeer op te snuiven of gewoon wat te chillen na het werk of het studeren. Er is ook een bar en er valt altijd iets te beleven, zelfs op de rustdagen. Zo ontdek je hoe VRT aan sportverslaggeving doet, zowel online als op radio en televisie. Je kan er ook kennismaken met verschillende sporten en met de nieuwste technologieën die onze topsporters helpen op hun weg naar succes. Meer informatie op vrt.be/sporzawintercircus. De site wordt continu uitgebreid met extra activiteiten en vanaf 1 november kunnen fans er ook terecht om een plaatsje te reserveren voor een van de live-uitzendingen.

Lees verder onder de video voor meer details over het WK-aanbod van VRT.

Mis geen minuut van het WK

Wie het WK wil volgen, die zit bij VRT op de eerste rij: op tv, radio en online. VRT zendt alle wedstrijden rechtstreeks uit, zorgt voor omkadering, analyse en duiding, interviews en nieuws uit het kamp van de Rode Duivels en de andere teams.

De weg naar de finale

Het WK vindt plaats van zondag 20 november tot zondag 18 december. Er wordt gespeeld in acht stadions. Er zijn 32 landenteams die in totaal 64 wedstrijden spelen. Voor de groepsfase werden de teams ingedeeld in acht groepen (poules A tot H) van telkens vier landen. Die komen tegen elkaar uit en de twee best gerangschikte teams in elke groep gaan door naar de achtste finales. ​

België zit in groep F en speelt op woensdag 23 november om 20 uur tegen Canada, op zondag 27 november om 14 uur tegen Marokko en op donderdag 1 december om 16 uur tegen Kroatië. De meeste waarnemers en alle supporters gaan ervan uit dat de Rode Duivels doorgaan naar de volgende ronde, vermoedelijk samen met vicewereldkampioen Kroatië. En dan spelen ze op 5 of 6 december de achtste finale en eventueel op 9 of 10 december de kwartfinale, op 13 of 14 december de halve finale en op 18 december de finale.

En zo hoort het ook voor een team dat sinds jaar en dag helemaal aan de top staat in de FIFA-ranking en dan ook tot de (schaduw)favorieten van het tornooi wordt gerekend, samen met onder meer Brazilië, Engeland, Frankrijk, Spanje, Argentinië, Duitsland, Portugal en Nederland.

Op televisie

“Met Sporza gaan we het WK op de voet volgen vanuit het Wintercircus in Gent. En de fans kunnen daar allemaal bij zijn om samen met ons voor de Rode Duivels te supporteren. Want dat is wat wij bij Sporza maar al te graag doen: mensen samenbrengen op de meest iconische sportmomenten.”
Karl Vannieuwkerke

Het ‘Sporza Wintercircus’ wordt dé plek om het WK voetbal 2022 te beleven. De Sporza-studio komt in de centrale grote arena van het Wintercircus. In de omkaderingsprogramma’s op tv zorgen presentatoren Imke Courtois, Maarten Vangramberen en Karl Vannieuwkerke temidden van een enthousiast publiek voor duiding en analyse bij de wedstrijden. Imke Courtois doet dat bij de 11 uur-matchen (op Eén), Maarten Vangramberen neemt de wedstrijden van 14 uur (op Eén) en 17 uur (op Canvas) voor zijn rekening en Karl Vannieuwkerke de wedstrijden van 20 uur (op Eén), met aansluitend de talkshow Villa Sporza (op Eén).

Ook dit jaar worden ze bijgestaan door een veelzijdige ploeg analisten met onder meer Gert Verheyen, Wesley Sonck, Steven Defour, Heleen Jaques, Arnar Vidarsson, Franky Van der Elst, Mo Messoudi, Ruud Vormer, Imke Courtois, Tomasz Radzinski, Youri Mulder en nog vele anderen.

Voor het commentaar bij de wedstrijden zorgen Filip Joos, Peter Vandenbempt, Aster Nzeyimana, Eddy Demarez, Stef Wijnants, Geert Heremans en Bert Sterckx.

Uiteraard is alles ook te bekijken via VRT MAX. De wedstrijden van de Rode Duivels worden op VRT MAX ook aangeboden met audiodescriptie. Twee ervaren audiobeschrijvers voorzien de volledige wedstrijden én de omkaderingen van een aparte commentaar die gericht is op blinden en slechtzienden. VRT werkt daarvoor samen met Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen, dat streeft naar een integraal toegankelijke en inclusieve samenleving.

Het volledige speel- en uitzendschema vindt u onderaan dit persbericht.

Op de radio

“Onze Rode Duivels aanmoedigen: ik doe het live vanuit het Wintercircus met Sporza op Radio 1, hoe leuk is dat! En alsof dat niet genoeg is trek ik voor MNM samen met Dorianne Aussems Vlaanderen rond op zoek naar de beste straatvoetbalteams. 't Is zo hard aan ons!"
Astrid Demeure

Ook voor de radio-uitzendingen trekt Sporza naar het Wintercircus. Daar presenteren Niels Van Duyse, Astrid Demeure, Steffy Merlevede, David Naert en Jonathan Metdepenninghen de Sporza-uitzendingen op Radio 1. Gert Geens is de vaste stem voor de omkadering bij de wedstrijden van de Rode Duivels. De wedstrijdcommentatoren zijn onder meer Peter Vandenbempt, Tom Boudeweel, Bert Sterckx, Geert Heremans, Floris Geerts, Glenn Martens en Nicolas De Brabander. Jonathan Metdepenninghen maakt dagelijks een speciale WK-editie van de vertrouwde podcast De Tribune. ​

In Qatar

Ook in Qatar zelf volgt Sporza uiteraard nauwgezet het doen en laten van de Rode Duivels met interviews en reportages. Ruben Van Gucht, Wouter De Smet, Tom Boudeweel en Eddy Snelders worden kind aan huis in het Hilton Salwa Beach Resort, waar onze nationale ploeg haar trainingen en persconferenties organiseert.

Online

Sporza.be wordt het digitale hart van de WK-verslaggeving. Op de website en in de app kunnen de fans de klok rond alle gebeurtenissen in Qatar op de voet volgen en krijgen ze alle nieuws over de Rode Duivels en hun tegenstanders netjes verzameld. Dankzij de livestreams en de videohoogtepunten zullen de voetballiefhebbers geen enkele cruciale fase moeten missen.

De voetbalexperten van Sporza brengen duiding en analyse. Uiteraard kan ook een podcast met de Sporza-commentatoren ter plaatse niet ontbreken. Om iedereen mee te laten proeven van de unieke sfeer in het Gentse Wintercircus zorgen de social-mediareporters van Sporza bovendien voor een blik achter de schermen.

En om de WK-ervaring helemaal compleet te maken, lanceert Sporza de Sporza WK-pronostiek, een spannend online spel waarin de fans het kunnen opnemen tegen familie, vrienden én bekende VRT-gezichten. Daarnaast is er ook de WK-manager, waarmee de voetballiefhebbers zelf hun ultieme WK-ploeg kunnen samenstellen.

Speel samen de Sporza WK-pronostiek 

Een pronostiek onder vrienden of collega’s is altijd een gesukkel met Excel-bestanden, verfrommelde papiertjes of bierkaartjes. Maar niet met de Sporza WK-pronostiek. Met de nieuwe app lanceer je in een handomdraai een online competitie over het WK. Samen met je vrienden of zelfs samen met een aantal bekende gezichten, zoals Ruben Van Gucht, Wesley Sonck, Renaat Schotte, Fien Germijns, Thibault Christaensen, Dorianne Aussems en Astrid Demeure.

Meespelen is supereenvoudig en helemaal gratis. Ga naar wkpronostiek.sporza.be en maak een competitie aan. Nodig vrienden, familie of collega’s uit (gewoon via WhatsApp of mail) en vul je voorspelling in. Meer moet je niet doen. Het klassement van je competitie wordt automatisch bijgehouden. Zo heb jij meer tijd om naar het voetbal te kijken. Wie wint wacht geen geldprijs of ander financieel gewin, maar wel eeuwige roem.

Studio Brussel in het Wintercircus

“Tijdens het WK presenteren wij het ochtendblok van Studio Brussel vanuit het Sporza Wintercircus. Zo brengen wij heel de natie op temperatuur. Dat is een belangrijke taak.”
Fien Germijns

Vanaf maandag 21 november is ook Studio Brussel prominent aanwezig in Gent. Fien Germijns en Thibault Christiaensen presenteren het ochtendblok vanuit het Sporza Wintercircus met extra veel aandacht voor het WK, boeiende gasten in de studio en de laatste nieuwtjes vanuit Qatar. Elke weekdag van 6 tot 9 uur, zolang de Rode Duivels in het tornooi zitten. Hopelijk tot ver in december dus.

Story image

MNM Straathelden

“Voor alle youngsters die graag voetballen, gaan we met MNM een megagroot straatvoetbaltornooi organiseren. We gaan op zoek naar de jonge helden van het straatvoetbal en wie weet ontdekken we zo wel de nieuwe Tessa Wullaert en Romelu Lukaku. Ik ben keibenieuwd!”
Dorianne Aussems

Onder het overkoepelende WK-motto #tisaanons organiseert MNM in de aanloop naar het WK een heus straatvoetbaltornooi: MNM Straathelden. Zo wil MNM jongeren actief betrekken bij de WK-beleving van de VRT, met als lichtende voorbeelden enkele Rode Duivels die zelf ook zijn beginnen voetballen op een pleintje of op straat. Denk maar aan Mousa Dembélé en Radja Nainggolan.

MNM Straathelden is een tornooi met korte wedstrijden voor U12-jarigen, U14-jarigen en U16-jarigen. Bij de U12 en de U14 voetballen de meisjes en jongens gemengd, bij de U16 jarigen spelen ze apart. Er zijn in totaal dus vier competities. De voorrondes vinden plaats op vrijdag 11 november in Ronse, zondag 13 november in Beringen en zondag 20 november in Vilvoorde. De winnaars van die voorrondes in de diverse competities spelen op woensdag 23 november de finales in Vilvoorde. Inschrijven kan via www.straathelden.be.

MNM-dj’s Dorianne Aussems en Astrid Demeure zijn de hosts en MC's ter plaatse. Zij brengen op MNM ook verslag uit over het tornooi (telkens van 10 tot 18 uur), tijdens live uitzendingen ter plaatse tussen 12 en 19 uur. Voor nog meer ambiance en de juiste beats zorgen naast DJ Masai een aantal voormalige winnaars van MNM Start to DJ zoals DJ Voltage en DJ5napback.

Radio2: FC Niels&Wiels en FC Wéldoeners

“Waar is dat feestje? Hier is dat feestje. Want straks zijn we terug met FC Niels&Wiels op Radio2 én op Eén. We voelen het nu al: ’t Is aan ons!”
Niels Destadsbader en Miguel Wiels

Het wordt stilaan een traditie: samen met de andere supporters van de Rode Duivels, trekken Niels Destadsbader en Miguel Wiels tijdens alle grote internationale voetbaltoernooien volop de voetbalkaart in FC Niels&Wiels. Live vanuit het Sporza Wintercircus in Gent stoomt het duo samen met hun gasten en tal van artiesten de Radio2-luisteraars klaar voor de matchen van de Rode Duivels. FC Niels&Wiels is er op elke wedstrijddag van de Duivels, van 10 tot 12 uur. Dus al zeker tijdens de groepsfase op woensdag 23 november, zondag 27 november en donderdag 1 december, en hopelijk ook nog vele keren daarna. Op Radio2 én voor het eerst ook te zien op Eén en VRT MAX.

Maar er is meer. Radio2 wil tonen hoe het voetbal ook op andere niveaus mensen samenbrengt en verbindt. De campagne FC Wéldoeners is een zoektocht naar de strafste vrijwilligers die elke week het beste van zichzelf geven in een van de ruim 3700 plaatselijke voetbalclubs in Vlaanderen. Niels Destadsbader is het gezicht van de campagne. De mooiste ‘wéldoenersverhalen’ worden vijf weken lang voorgesteld tijdens de regionale uitzendingen van Radio2, vanaf woensdag 19 oktober. Tijdens het WK gaat Niels op bezoek bij een aantal clubs die een wéldoener naar voor hebben geschoven. Samen supporteren ze voor de Rode Duivels in de kantine van die vrijwilliger. Het resultaat krijgen we te zien in Villa Sporza.

VRT NWS toont de andere kant van Qatar

“Ook bij VRT NWS volgen we het WK op de voet. De Rode Duivels moeten het waarmaken op het veld, maar ook wat er daarnaast gebeurt in Qatar, verdient onze aandacht. De nieuwsredactie gaat in diverse programma’s en op verschillende platformen op zoek naar de feiten.”
Xavier Taveirne

Het WK voetbal in Qatar heeft ook een keerzijde, een schaduwzijde die we met VRT NWS in de aanloop naar de wedstrijden zullen belichten. Zo kaarten mensenrechtenorganisaties de situatie van vrouwen en gastarbeiders in het emiraat aan en zijn er ook vragen te stellen bij het ecologisch aspect van dit kampioenschap. Dit WK zal omstreden zijn en voor debat zorgen.

VRT NWS maakt ruimte voor dat debat in de verschillende duidingsprogramma’s, onder meer in De ochtend op Radio 1, dat op zondag 20 november live wordt uitgezonden vanuit het Wintercircus. Ook in de nieuwsprogramma’s en op vrtnws.be wordt dieper ingegaan op de situatie en de omstandigheden in Qatar. Dat doen ook het jeugdjournaal Karrewiet en jongerenplatform nws.nws.nws, ieder op hun eigen manier en op maat van hun specifiek doelpubliek.

Kampioenenjaar op Canvas:
​De geboorte van de ‘gouden generatie’

In de aanloop naar het WK voetbal blikt Canvas in de zesdelige docureeks Kampioenenjaar terug op het voetbalseizoen 2010-2011. Dat was het jaar waarin KRC Genk landskampioen werd, mede dankzij twee tieners die zich dat jaar voor het eerst toonden aan het grote publiek: Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois. Maar ook een aantal andere Belgische topvoetballers staken dat jaar voor het eerst de neus aan het venster. Het was met andere woorden de geboorte van de ‘gouden generatie’ die in december een ultieme gooi doet naar de wereldtitel. Vanaf vrijdag 14 oktober om 21.20 uur op Canvas en meteen integraal op VRT MAX. (hh op Eén vanaf zondag 16 oktober om 22.40 uur) ​ Meer informatie.

Story image

Gent en het WK

Wintercircus als epicentrum van de WK-beleving

Het historische Wintercircus, met zijn cirkelvormige hal en monumentale lichtkoepel, ligt in het centrum van Gent. Na een kwarteeuw leegstand, startte stadsontwikkelingsbedrijf sogent vijf jaar geleden met de renovatiewerken.

Het gebouw heeft in de loop der tijden vele gezichten gekend. Na het Nieuw Circus en garage Mahy zal het iconische gebouw in 2023 de deuren openen voor het grote publiek als een veelzijdige ontmoetingsplaats rond technologie en entertainment.

Sami Souguir, schepen van stadsontwikkeling, voorzitter sogent: “Toen dit gebouw nog écht een Wintercircus was, kwamen er tot 3.400 toeschouwers per voorstelling. Dat moet een sfeer geweest zijn die we ons vandaag zelfs niet meer kunnen voorstellen. Tijdens het WK zullen we voor het eerst in meer dan zeven decennia nog eens van zo’n uitgelaten sfeer kunnen proeven in ons Wintercircus.” ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

Gent ontvangt VRT met open armen

VRT krijgt een warm welkom in Gent dankzij de Gentse logies, in samenwerking met de Stad Gent. Het VRT-team en hun gasten zullen in de Gentse hotels een warme plek vinden tegen het decor van de prachtige Gentse binnenstad. De toeristische sector kijkt uit naar hun komst.

Ook de Gentse sociale-economiebedrijven ondersteunen de organisatie van het WK-dorp: een deel van de catering zal worden verzorgd door werknemers uit de sociale economie. Zo krijgen zij extra leerkansen. Velen zijn nu al heel fier om alle bekende gasten te mogen verwennen. Ze koken bovendien met hoeve- en streekproducten van Lekker Oost-Vlaams.

Bram Van Braeckevelt, schepen van Netheid, Toerisme, Werk en Feesten: “In Gent staat er niet alleen op het veld, maar ook naast het veld een sterke ploeg tijdens het WK voetbal. Mede dankzij de samenwerking met onze hotel- en sociale-economiesector kan VRT het wereldkampioenschap tot leven brengen (en heeft Gent er alweer een topevenement bij).”
Uitzendschema WK Voetbal Uitzendschema WK Voetbal.pdf - 283 KB

 

 

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos