Beleef de kroning van koning Charles III op de eerste rij bij VRT

Op zaterdag 6 mei vanaf 9.30 uur op Eén, vrtnws.be en VRT MAX

Donderdag 27 april 2023 – Op zaterdag 6 mei worden Charles III en Camilla gekroond tot koning en koningin van het Verenigd Koninkrijk en de andere Commonwealth realms in Westminster Abbey in Londen. Een historische gebeurtenis als geen andere, 70 jaar na de kroning van Elizabeth II in 1953, toen de eerste grote televisie-uitzending door BBC. Charles volgde zijn moeder Elizabeth II op na haar dood op 8 september 2022. De kroning is de formele bevestiging van zijn koningschap.

Extra journaal naar aanleiding van de kroning van koning Charles III

Dankzij VRT hoeft u geen minuut te missen van de historische kroning die over de hele wereld gevolgd zal worden. VRT NWS brengt de volledig kroning van de Britse monarch met omkadering in een Extra journaal vanaf 9.30 tot en met de balkonscene rond 15.30 uur op Eén, vrtnws.be en VRT MAX. Ook het radionieuws en vrtnieuws.be volgen de kroning op de voet.

Host Goedele Wachters en royaltykenners Flip Feyten en Cathérine Vandoorne loodsen ons door de dag en geven vanuit de journaalstudio toelichting bij de verschillende fases, rituelen en bijzonderheden van ‘The Coronation’. Uiteraard maken Filip en Cathérine ook de vergelijking met de kroning van koningin Elizabeth. VRT NWS maakt de balans op hoe koning Charles het tot nu toe al gedaan heeft en voor welke uitdagingen hij staat in de toekomst.

VRT-journalisten Ivan Ollevier en Lauwke Vandendriessche volgen de kroning ter plekke in Londen en brengen op geregelde tijdstippen verslag over hoe de Britten de kroning beleven. Ivan Ollevier vat post aan Westminster Abbey, Lauwke trekt de stad in naar plekken waar het publiek alles op grote schermen kan volgen.

Voor het radionieuws brengt Veerle De Vos verslag uit vanuit de Britse hoofdstad.

De dag start met de processie van Buckingham Palace naar Westminster Abbey met de Diamond Jubilee State Coach, de koets gemaakt voor het 60-jarige jubileum van Elizabeth II.

In Westminster Abbey ​ wordt de koning door de aartsbisschop van Canterbury gezalfd en gekroond met de Sint-Edwardskroon. Bij het verlaten van de Abdij en bij de balkonscène na afloop van de plechtigheid draagt de koning de Keizerlijke Staatskroon, die lichter en makkelijker te dragen is. Charles is daarmee de 40ste monarch die in Westminster Abbey gekroond wordt sinds 1066. Koningin Camilla wordt gekroond met de Queen Mary’s Crown.

De ceremonie in Westminster Abbey zal worden bijgewoond door 2000 genodigden van de koninklijke familie, vertegenwoordigers van The Church of England, politici uit het Verenigd Koninkrijk en de Commonwealth, staatshoofden van over de hele wereld, maar ook burgers die zich maatschappelijk onderscheiden hebben. Ook koning Filip en koningin Mathilde zullen aanwezig zijn, samen met heel wat andere gekroonde en verwante staatshoofden.

Koning Charles is een groot muziekliefhebber en voor de ceremonie werden 12 nieuwe muziekstukken door de koning persoonlijk besteld.

Na de ceremonie keren de koning en de koningin terug in processie naar Buckingham Palace, deze keer in iconische Gold State Coach.

Op het paleis volgt dan aansluitend de langverwachte balkonscene met de koninklijke familie.

Extra journaal naar aanleiding van de kroning van de Britse koning Charles III, op zaterdag 6 mei, vanaf 9.30 uur, op Eén, vrtnws.be en VRT MAX.

Wie zich goed wil voorbereiden op de feestelijkheden kan dat via verschillende documentaires, podcasts en radio-uitzendingen naar aanleiding van de kroning.

Charles, The making of a monarch, op 5 mei om 20.40 uur op Eén en VRT MAX ​

Deze documentaire geeft een unieke kijk op het leven van de langstzittende Britse troonopvolger voordat hij koning werd. Verteld met de woorden van de voormalige prins van Wales zelf zoals die opgetekend werden tijdens de afgelopen decennia met zelden vertoonde beelden. Exclusief materiaal uit audio- en beeldarchieven, inclusief journaals, interviews, toespraken en radio-optredens, bieden een ongefilterd en meeslepend portret van de man die de prins van Wales was zolang de meesten van ons zich kunnen herinneren.

The real crown, vanaf zondag 30 april om 20.55 uur op Canvas en VRT MAX

Vijfdelige documentaire reeks over het Britse koningshuis, waarin getuigen die het van dichtbij meemaakten vertellen over het leven van Charles sinds zijn kroning tot Prins van Wales tot de dood ​ van koningin Elizabeth in 2022. The crown, maar dan in het echt.

Hampton Court: Behind closed doors, op 2 en 4 mei om 16. 30 uur op Eén en VRT MAX

Tweedelige documentaire die een blik werpt achter de schermen van het voormalige koninklijke paleis van Hendrik VIII aan de Theems.

Kensington Palace: Behind closed doors, op 5 en 8 mei om 16.25 uur op Eén en VRT MAX

Tweedelige documentaire die een kijkje neemt achter de schermen van het paleis dat al meer dan driehonderd jaar een officiële residentie is van de Britse koninklijke familie.

Radio2-podcast: Charles, eindelijk koning

Flip Feyten en Cathérine Vandoorne maken naar aanleiding van de kroning twee extra afleveringen van de Radio2-podcast, Charles, eindelijk koning.

Precies 73 jaar, 9 maanden en 8 dagen heeft Charles Philip Arthur George moeten wachten op het koningschap. Op 8 september 2022 wordt hij eindelijk koning van het Verenigd Koninkrijk. Hij staat op dat moment voor de grootste uitdaging van zijn leven want zijn voorgangster, Queen Elizabeth, was ‘a hard act to follow’. Hoe pakt hij deze loodzware taak aan? Waar legt hij de nadruk op bij zijn koningschap en slaagt hij erin om de koninklijke familie en the Commonwealth bijeen te houden?

Na de kroning volgt een nieuwe aflevering met een terugblik.

Charles, eindelijk koning - Koning Charles III, vanaf vrijdag 28 april, op VRT MAX.

Radio 1: De eerste King

Op maandag 1 mei blikt Lieven Vandenhaute vooruit naar de kroning van King Charles op 6 mei. In De eerste King praat hij met Jo De Poorter, Lia Van Bekhoven en Flip Feyten.

Dit wordt meteen ook een extra aflevering van de podcastreeks De laatste Queen.

De eerste King, op maandag 1 mei, van 10 tot 11 uur op Radio 1 en VRT MAX, ook als podcast.

Klara zorgt voor een koninklijke soundtrack

Exact een week voor de kroning van Charles is Engelandkenner Harry De Paepe te gast bij Katelijne Boon in De Liefhebber. De man heeft net twee nieuwe boeken uit, helemaal in thema: ‘Kroon en Scepter’ en ‘God Save King Charles’. Benieuwd of zijn muzieksmaak ook een Engels en koninklijk tintje heeft.

De Liefhebber met Harry De Paepe, op zaterdag 29 april, van 10 tot 12 uur, op Klara en VRT MAX.

Op donderdag is Flip Feyten te gast bij Heleen Debruyne in Pompidou. Hij zal vooral praten over zijn nieuwe boek ‘Mitford. Zes zussen, twee oorlogen, één roemruchte familie’, maar zal het als grote royaltywatcher zeker niet kunnen laten om het ook even over Charles te hebben.

Pompidou met Flip Feyten, op donderdag 4 mei, tussen 17 en 18 uur, op Klara en VRT MAX.

De dag erna, daags voor de kroning, kijkt Sieglinde Michiel vooruit in Ampersand. Wat valt er muzikaal te beleven tijdens de kroning? Welke artiesten en muziek zijn er te horen? En hoe ging dat vroeger met ‘kroningsmuziek’?

Ampersand over koninklijke muziek, op vrijdag 5 mei, van 9 tot 12 uur, op Klara en VRT MAX.

Diezelfde vrijdagavond brengt Geertje De Ceuleneer je in Klara Live helemaal in de stemming met een koninklijk programma. De Coronation Anthems van Handel uit 1727 waren bedoeld voor de kroning van George II, maar hebben ook nadien op meerdere kroningsfeesten geklonken. Vier triomfantelijke composities met welluidende titels: ‘The King shall rejoice’, ‘Zadok the Priest’, ‘My heart is inditing’ en ‘Let thy Hand be strengthened’. Ook ‘The Lord is a Sun and Shield’ van William Croft klonk ooit, in 1689, voor de kroning van een Engels koningspaar: William and Mary.

Klara Live brengt kroningsmuziek, op vrijdag 5 mei, van 20 tot 22 uur, op Klara en VRT MAX.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met