Skip to Content

"Malgré tout" van Bart Van Nieuwenhove is het beste nieuwsgedicht van 2014

Leraar uit Lier wint eerste editie van de poëziewedstrijd 'Het VRT Nieuwsgedicht'

"Malgré tout" is de winnaar van de eerste editie van het VRT Nieuwsgedicht, een initiatief waarmee de VRT nieuwssite deredactie.be op zoek ging naar het beste poëtische jaaroverzicht van 2014. De creatie van leraar Bart Van Nieuwenhove werd gekozen uit vele honderden inzendingen en haalde het maximum van de punten, zowel bij het publiek als bij de jury, die bestond uit Els Aeyels, Goedele Wachters, Jan Hautekiet, Martine Tanghe en Xavier Taveirne.

 

Het startschot van de eerste editie van het VRT Nieuwsgedicht werd begin december gegeven. Kandidaten kregen drie weken de tijd om hun poëtisch jaaroverzicht van 2014 in te sturen. Bijna 400 mensen deden dat ook. De jury koos daaruit vijf nieuwsgedichten die doorgingen naar de finaleweek.

In die week konden de Facebookfans van deredactie.be dagelijks gedurende 24 uur stemmen op een van de vijf nieuwsgedichten. "Malgré tout" won die finale, gevolgd door "We hadden onze namen nog" van Jürgen Nakielski.

 

"Ik ben heel blij, mijn dag kan niet meer stuk"

"Het was erg lang geleden dat ik zelf nog aan poëzie heb gedaan. Ik heb meegedaan in een impuls", zegt Bart Van Nieuwenhove, een leraar Nederlands, Duits en cultuurwetenschappen uit Lier. "Mijn dag kan niet meer stuk".

Toen hij zijn nieuwsgedicht instuurde, hield hij er geen rekening mee dat hij de competitie ook zou winnen. "Vroeger was ik vaak bezig met poëzie en tijdens mijn lessen op school natuurlijk ook, maar privé was het erg lang geleden", geeft Van Nieuwenhove toe.

 

"Zijn inzending vond ik van in het begin de beste"

Tot de laatste dag dongen er nog twee kandidaten naar de eindoverwinning. Met "We hadden onze namen nog" eindigt Jürgen Nakielski uit Boom op de tweede plaats. Een eervolle tweede plaats, vindt hij zelf: "Van in het begin vond ik Bart zijn gedicht het beste", zegt Nakielski. "Er zitten veel nieuwsfeiten in verwerkt en vooral het einde is ijzersterk. Een terechte winnaar dus."

 

U vindt de tekst van het VRT Nieuwsgedicht 2014 hieronder.

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos