Arnout Hauben gidst je dwars door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

Arnout Hauben gidst je dwars door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

VRT en Toerisme Vlaanderen lanceren nieuw wandelconcept

26 april 2024 - VRT en Toerisme Vlaanderen slaan de handen in elkaar voor een nieuwe app die een unieke en verhalende manier van wandelen in Vlaanderen introduceert: VRT PodWalks. Deze podwalks-app, een concept dat nog niet eerder in België bestond maar enorm succesvol is in Nederland, neemt wandelaars op een reis doorheen de tijd met als gids Arnout Hauben. Anders dan een gewone podcast werkt podwalks met gps-gestuurde audio, een innovatieve technologie die wandelaars naast verhalen over de omgeving ook de exacte route aangeeft.

Story image

Verhalen beleven ter plaatse

Vlaanderen heeft een unieke geschiedenis en bezit een schat aan erfgoed. Met een eigen gratis podwalks-app kan VRT die kennis verbinden aan de beleving zelf, in het verlengde van het huidige aanbod. Net als bij het VRT 1-programma Dwars door de Lage Landen vertelt Arnout historische verhalen en ludieke anekdotes op een toegankelijke manier, zonder dat je ook nog eens je GPS in de gaten moet houden.

Lieven Vermaele, directeur Partnerships & Operations VRT: "VRT PodWalks verbindt naast fysieke knooppunten ook verhalen en mensen. Met een eigen podwalks-app kan VRT de rijke geschiedenis en cultuur van Vlaanderen op een toegankelijke manier tot leven brengen, aangepast aan het ritme van de Vlaming zelf. We kijken ernaar uit om dit wandelconcept samen uit te breiden en ons huidige VRT-aanbod verder te verrijken met nieuwe technologieën en belevingen."

Vlaamse erfgoedsites in de kijker

De eerste vijf podwalks situeren zich rond de erfgoedsites van Toerisme Vlaanderen: het kasteeldomein van Poeke in Aalter, het kasteeldomein van Leut in Maasmechelen, De Sint-Godelieve abdij in Brugge, de Graventoren en Getijdenmolen in Rupelmonde, en het Rubenskasteel in Zemst. Bij Toerisme Vlaanderen maakt de podwalks-app deel uit van een groter plan rond de herbestemming en herwaardering van elk van deze plekken.

Peter de Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen: "Via VRT Podwalks krijgen de bezoekers aan de 5 erfgoedsites van Toerisme Vlaanderen op een heel eenvoudige manier inzicht in de ziel van deze unieke plekken. Je steekt je oortjes in en je bent meteen vertrokken voor een reis doorheen de tijd. Langs prachtige erfgoedsites, doorheen natuurparken en langs verborgen pareltjes. De wandelaars worden als het ware ondergedompeld in zowel de omgeving als in de inspirerende verhalen van de vele prachtige erfgoedsites in Vlaanderen. Met VRT PodWalks hebben we er een gebruiksvriendelijk en laagdrempelig instrument bij om overal in Vlaanderen op verkenning te gaan."

Bij de eerste podwalks ontdek je de geschiedenis van historische plaatsen, van de kasteelheer Charles de Preud'homme in Aalter tot het leven van Mercator in Rupelmonde. Je maakt een reis door de tijd langs de verborgen parels van Brugge en treedt in de voetsporen van de beroemde kunstenaar Peter Paul Rubens.

Later zal het VRT PodWalks-aanbod nog aangevuld worden met wandelingen in Roeselare, de Grotten van Han en Het Zwin Natuur Park.

De VRT Podwalks-app is gratis te downloaden via de App Store en de Google Play Store.

Nikki Peeters VRT Communicatie
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos