Amerikaanse presidentsdebatten live bij VRT

Amerikaanse presidentsdebatten live bij VRT

Drie debatten tussen Clinton en Trump rechtstreeks te volgen op Canvas en deredactie.be - vanaf maandagnacht 26 september

Vrijdag 23 september 2016 — Meer dan ooit leeft de spannende verkiezingsstrijd in de VS ook bij ons. Krijgen de Verenigde Staten hun eerste vrouwelijke president of wordt het toch de miljardair met de grote mond? In de polls liggen de twee kandidaten niet zo ver uit elkaar.  Volgende maandagnacht vindt het eerste rechtstreeks debat plaats tussen Trump en Clinton.

VRT Nieuws zal het live uitzenden. Dat is een primeur voor de VRT. Op Canvas wordt het debat uitgezonden vanuit de studio van De Afspraak en gepresenteerd door Karine Claassen en Björn Soenens. Er zijn ook reacties van mensen die het debat live volgen, hier en in de VS. De uitzending wordt live ondertiteld en ook gestreamd op deredactie.be. Ook de andere twee debatten worden live uitgezonden.

Radio 1 brengt uitgebreid verslag uit in De ochtend.

Canvas en deredactie.be

Het eerste debat tussen Trump en Clinton vindt plaats in de Hofstra University in New York in de nacht van maandag 26 op dinsdag 27 september, van 3 tot 4.45 uur Belgische tijd. Op Canvas wordt het debat gepresenteerd door Karine Claassen. Zij wordt bijgestaan door Amerika-watcher Björn Soenens voor de analyse. Voor en na het debat polsen ze naar meningen en reacties van een aantal mensen die hier of in de VS het debat live volgen. Ook de volgende twee debatten worden op dezelfde manier uitgezonden, met omkadering, analyse en reacties.

Het debat wordt uitgezonden met live ondertiteling. Een debat van anderhalf uur simultaan vertalen is een marathon en een huzarenstuk. Er zal dus af en toe wel een foutje insluipen, maar de nieuwsdienst kiest toch voor rechtstreekse ondertiteling om de kijkers een maximale service te bieden.

Na afloop wordt het debat nog twee keer heruitgezonden in de Canvas-lus. Ook om 13.30 u. is er nog een herhaling.

De redactie.be zorgt voor een livestream.

De andere debatten

Ook de twee andere debatten tussen de presidentskandidaten worden live uitgezonden door VRT. Die vinden respectievelijk plaats in de nacht van zondag 9 op maandag 10 oktober in  de Washington University in St. Louis, en in de nacht van woensdag 19 op donderdag 20 oktober in de University of Nevada in Las Vegas.

Karine Claassen - (c) Bart Musschoot
Björn Soenens - (c) Joost Joossen