Skip to Content
Amerika kiest: rechtstreekse marathonuitzendingen op radio, tv en online tijdens de Amerikaanse verkiezingsnacht

Amerika kiest: rechtstreekse marathonuitzendingen op radio, tv en online tijdens de Amerikaanse verkiezingsnacht

In de nacht van dinsdag 8 op woensdag 9 november

De strijd om het Amerikaanse presidentschap beheerst ook bij ons al maandenlang het nieuws. De politieke toekomst in het machtigste land ter wereld belangt ons tenslotte allemaal aan. Het worden alleszins historische verkiezingen: krijgen de Verenigde Staten met Hillary Clinton voor het eerst een vrouwelijke president of wordt het toch de omstreden anti-establishment-kandidaat Donald Trump?

Bij de VRT kan de kijker en luisteraar het allemaal vanop de eerste rij beleven, met rechtstreekse marathonuitzendingen op tv, radio en deredactie.be in de verkiezingsnacht van dinsdag 8 op woensdag 9 november.

Op Canvas, Eén en deredactie.be is dat van 23.00 uur tot 9 uur ’s morgens en op Radio 1 van 19.00 uur tot 6 uur.

Maar eerst is er nog het derde debat tussen Clinton en Trump, in de nacht van woensdag 19 op donderdag 20 oktober. Ook dat debat wordt rechtstreeks uitgezonden op Canvas en deredactie.be.

Amerika kiest: marathonuitzending op radio en tv in verkiezingsnacht

In de nacht van dinsdag 8 op woensdag 9 november (Belgische tijd) is eindelijk zover: dan kiest Amerika een nieuwe president. Wordt het Trump dan gaat er een schokgolf door de wereld, wordt het Clinton dan krijgen  de Verenigde Staten hun eerste vrouwelijke president. Er wordt die nacht sowieso geschiedenis geschreven. VRT Nieuws wil de kijker en luisteraar dan ook optimaal bedienen en volgt de verkiezingen de hele nacht door live, zowel op radio als op televisie en online.

Amerika kiest en Ochtendjournaal op Canvas en Eén

Op televisie is er een verkiezingsmarathon vanuit de studio van Extra Time, die voor de gelegenheid wordt omgebouwd tot een heuse Amerika kiest-studio. Dat wordt tijdens de verkiezingsnacht het kloppend hart van de verslaggeving over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Alles samen duurt de rechtstreekse uitzending liefst 10 uur. Van 23.00 tot 6 uur is dat op Canvas met Annelies Beck en Stef Meerbergen als ankers van Amerika kiest. Van 6 tot 9 uur volgt op Canvas én Eén een uitgebreid Ochtendjournaal met updates en duiding, gepresenteerd door Hanne Decoutere.

Daarnaast slaan de redacties van Terzake en De afspraak op dinsdag 8 en woensdag 9 november de handen in elkaar voor een gezamenlijke uitzending vanuit dezelfde Amerika kiest-studio, gepresenteerd door Kathleen Cools en Bart Schols.

Amerika kiest op Radio 1

Op Radio 1 doet Xavier Taveirne de nacht door met de marathonuitzending Amerika kiest, van 19.00 en 6 uur, waarna de nacht naadloos overgaat in De ochtend.

Amerika kiest op deredactie.be

Ook deredactie.be volgt de Amerikaanse verkiezingsnacht op de voet.  Niet alleen met de livestream van het programma op Canvas, maar ook met eigen bijdragen van correspondenten ter plaatse, de snelste updates, de hoogtepunten in beeld, duiding en analyse. Via deredactie.be, maar ook op Twitter en Facebook.

Meer informatie over deze rechtstreekse uitzendingen volgt later.

 

Amerika kiest: het derde debat tussen Clinton en Trump

In de aanloop naar de verkiezingen is er eerst nog het derde en laatste debat tussen Trump en Clinton.  Dat vindt plaats in de University of Nevada in Las Vegas in de nacht van woensdag 19 op donderdag 20 oktober, van 3 tot 4.45 uur Belgische tijd. Trump gaf dit weekend alvast een schot voor de boeg door te beweren dat Clinton doping had gebruikt tijdens het vorige debat en te eisen dat ze voor het derde debat aan een dopingtest zou worden onderworpen.

Canvas zendt het debat opnieuw rechtstreeks uit. Karine Claassen presenteert en  Amerika-watcher Björn Soenens zorgt voor de analyse. Voor en na polsen ze naar meningen en reacties van een aantal mensen die het debat hier of in de VS live volgen. Het debat wordt uitgezonden met live ondertiteling.  

In de loop van de dag zijn er ook nog herhalingen om 5 uur, 7 uur, 9 uur en  13.30 u.

Op deredactie.be is er een livestream van de uitzending.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos