70 amateurkunstenaars veroveren plek in Koninklijke Bibliotheek van België

70 amateurkunstenaars veroveren plek in Koninklijke Bibliotheek van België

Recordaantal inschrijvingen voor De Nationale Expo, editie Ensor

29/05/2024 -  Bijna 3.000 amateurkunstenaars stuurden een werk in voor De Nationale Expo, editie Ensor, een wedstrijd en tentoonstelling van VRT en museumPASSmusées. De 70 winnaars zijn vandaag bekend. Van 28 juni tot en met 31 juli kan je hun werk gratis bewonderen tijdens de tentoonstelling in KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België in hartje Brussel. Daarmee treden de kunstenaars letterlijk in de voetsporen van James Ensor, aan wie KBR vlak daarvoor nog een expo heeft gewijd.

Story image

In februari ging de derde editie van De Nationale Expo van start, een initiatief van VRT en museumPASSmusées om iedereen met een liefde voor beeldende kunst te verbinden. Amateurkunstenaars konden een werk insturen om een plek te bemachtigen in KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België.

Ensor inspireert jong en oud

Net geen 3.000 creatieve talenten waagden hun kans en gingen aan de slag met het thema ‘James Ensor’, in het kader van het Ensorjaar 2024. Die werken verzamelden samen meer dan 200.000 stemmen. De 70 winnaars zijn intussen bekend en zichtbaar op nationaleexpo.be (De Nationale Expo) en ketnet.be (De Nationale Ket-expo). De selectie bestaat uit de 30 werken die het meest geliefd waren bij de stemmers, 30 werken die een professionele jury heeft uitgekozen en 10 werken van De Nationale Ket-Expo van Ketnet.

De deelnemers baseerden hun werk op James Ensor, de schilder uit Oostende die in 2024 exact 75 jaar geleden overleed. Dat leverde heel wat diverse en verrassende resultaten op:

Vanessa Braekeveld, curator KBR: "Wat een traktatie om door zo'n veelheid aan werken te mogen gaan. We zijn heel blij dat er op deze manier een verlengstuk komt aan onze Ensor-tentoonstelling. De variëteit van de werken en hoe de kunstenaars zich lieten inspireren door Ensor is indrukwekkend. Ensor blijft tot op vandaag tot de verbeelding spreken."

Ook bij de jongste generatie was er veel enthousiasme. Via de afgeleide wedstrijd De Nationale Ket-expo riep Ketnet kinderen op om een Ensor-geïnspireerd masker te maken met gerecycleerd materiaal. Daarvoor konden ze als een echte Planeet K-fan afval van thuis gebruiken zoals plastic verpakkingen, karton, papier en lege petflessen. Ruim 290 kinderen deden mee en 10 van hen veroverden een plek in het museum.

Annemie Gulickx, netmanager Ketnet: "Het was zeker geen makkelijke opdracht dit jaar, maar we zijn opnieuw overdonderd door de creativiteit en inventiviteit van de Ketnetters. Ze hebben het op hun eentje gedaan, met vrienden of in de klas, en hebben afval gebruikt om prachtige Ensoriaanse kunstwerken mee te maken. We zijn heel trots op alle deelnemers en de tien kunstenaars die hun werk zullen tentoonstellen."

Succesvolle editie

Het is al de derde keer dat De Nationale Expo plaatsvindt en de cijfers breken dit jaar alle records. De vorige editie, in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, telde zo’n 2.500 inzendingen en 135.000 stemmen.

Erika T’Jaeckx, directeur museumPASSmusées: "Alle beeldende kunsten kwamen aan bod en iedereen kon meedoen, ongeacht de ervaring. Dat heeft duidelijk heel wat mensen overtuigd om met hun talent naar buiten te komen. Prachtig om te zien! We merken dat het publiek steeds gemakkelijker zijn weg vindt naar musea en met dit project brengen we de mensen dichter bij de musea dan ooit."

De verschillende kunstwerken van De Nationale Expo zullen ook geveild worden ten voordele van Kom op tegen Kanker. De online veiling start op donderdag 20 juni om 14.00 uur en loopt tot donderdag 27 juni.

  • De Nationale Expo, editie Ensor, loopt van 28 juni tot en met 31 juli in KBR (gratis toegang).
  • Online kan je de winnaars alvast ontdekken via nationaleexpo.be (De Nationale Expo) en ketnet.be (De Nationale Ket-expo).
Nikki Peeters VRT Communicatie
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos