Skip to Content

40 jaar islam in Het journaal

Op 19 juli is het precies veertig jaar geleden dat de islam in ons land officieel als eredienst erkend werd. Maar wat weten de Vlamingen over de islam? Het journaal zoekt antwoorden op een aantal vragen. Hoeveel moslims leven er in Vlaanderen? Wat weten we precies over de islam? Hoeveel moskeeën zijn er? En hoe radicaal zijn de moslims in Vlaanderen ? In vier afleveringen portretteert journaalverslaggever Bert De Vroey moslims in Vlaanderen vandaag. Gelovigen vertellen over de islam in hun dagelijkse leven, over moskeeën en imams, en ook islamitische bekeerlingen doen hun verhaal.

Dinsdag 15 juli

Wat betekent het islamitische geloof in het dagelijks leven, los van moskee of koranschool? Een druk bezette ondernemer toont de kijker de plichten van de moslim, en hoe zijn geloof ook in zijn gewone werkdagen een verschil maakt.

Woensdag 16 juli

Er zijn honderden moskeeën in Vlaanderen, maar er zijn moskeeën in soorten en maten. Het journaal bezoekt de Turkse Fatih-moskee in Beringen - een van de grootste en rijkste in ons land - en de nog jonge moskee van Tsjetsjenen en Ingoesjetiërs in Gent.

Donderdag 17 juli

Imams zijn voor de moskeeën wat priesters zijn in de kerk; ze gaan voor in het gebed, preken en bekommeren zich om hun gelovigen. Veel imams zijn opgeleid in Marokko en Turkije en spreken niet altijd Nederlands. Ook hun preken gebeuren in een taal die de jongere moslims bij ons niet altijd begrijpen. Een groep jonge imams, geboren en getogen in Vlaanderen, wil daar verandering in brengen.

Vrijdag 18 juli

Vlaanderen telt inmiddels tienduizenden islamitische bekeerlingen. Ze hebben elk hun eigen verhaal, motivatie en beleving. Het journaal sprak met de groep Sisters4NewMoslims, die graag als moslima's naar buiten komt, en met een schrijfster voor wie de keuze voor de islam meer een spirituele en innerlijke keuze is.

Contacteer ons
Bert De Vroey
Björn Soenens
Bert De Vroey
Björn Soenens
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos