Skip to Content
27 VRT-journalisten geven vooruitzicht op 2016

27 VRT-journalisten geven vooruitzicht op 2016

Het Vooruitzicht: VRT Nieuws & Sporza steunen Music For Life en meer dan twintig goede doelen

Op zaterdag 30 januari 2016 organiseert de nieuws- en sportredactie van de openbare omroep Het Vooruitzicht, een conferentie in Het Pand in Gent waarop onze eigen experts hun kennis delen met het brede publiek. Kennis die van pas komt om het nieuwe jaar beter te begrijpen. De opbrengst van de ticketverkoop van de conferentie en de verkoop van het bijhorende boek gaat via de Warmste Week van Music For Life naar 21 goede doelen.”

Wat staat ons te wachten, hoe is het zo (ver) gekomen en vooral waarom? Daarop geven 27 ervaren VRT-journalisten een glashelder antwoord in een lezing van achttien minuten, telkens over een ander onderwerp. Ze maken geen voorspelling van 2016 maar vertellen wat je moet weten om de nieuwsstroom beter te begrijpen. Ze leggen uit wat er achter de feiten zit, ze ontrafelen en duiden, met een snuifje persoonlijke opinie. Alles wat je moet weten om 2016 te begrijpen dus.

Van wereldpolitiek tot voetbal

De thema's die aan bod komen zijn heel uiteenlopend: van wereldpolitiek en economie tot sport en film. Zo komt hoofdredacteur van Het journaal Björn Soenens spreken over de Amerikaanse politiek, terwijl Jan Balliauw het zal hebben over Poetin. Rudi Vranckx heeft het over IS en Inge Vrancken praat over vrouwenstemmen uit het Midden-Oosten. Zowel Linda De Win als Marc Van de Looverbosch delen hun inzichten in de Wetstraat. Michaël Van Droogenbroeck weet dan weer of ons geld in 2016 nog iets opbrengt. Frank Raes heeft het over de Rode Duivels en het EK en Ward Verrijcken over de Vlaamse film.

"Er is bij VRT Nieuws en Sporza enorm veel expertise aanwezig over heel uiteenlopende thema's en dossiers. Van justitie en energie over de rol van Afrika en China tot literatuur, film en sport. We willen die expertise de komende jaren nog meer diversifiëren en verdiepen. Met Het Vooruitzicht willen we onze kennis nu alvast op een toegankelijke en open manier delen met zoveel mogelijk mensen. En tegelijk ook geld inzamelen voor 21 goede doelen."

Luc Rademakers, Algemeen hoofdredacteur VRT-nieuwsdienst

21 goede doelen

De opbrengst van Het Vooruitzicht gaat via De Warmste Week van Music for Life naar de goede doelen die de experts-journalisten zelf gekozen hebben, vzw’s die hen na aan het hart ligt. In totaal worden via Het Vooruitzicht 21 goede doelen gesteund. Hieronder vindt u de volledige lijst.

Waar en wanneer?

Het Vooruitzicht vindt plaats op zaterdag 30 januari 2016 in Het Pand, het cultuur- en congrescentrum van de Universiteit Gent, die haar volle logistieke en organisatorische steun verleent aan het project. Tickets kosten 18 euro voor wie 26 jaar of ouder is en 14 euro voor wie jonger is dan 26. Daarvoor kan je vijf lezingen bijwonen. Tickets zijn te koop vanaf vrijdag 18 december via www.hetvooruitzicht2016.be, waar je ook het volledige programma kan raadplegen.

“De Universiteit Gent zet als maatschappelijk geëngageerde universiteit graag haar schouders onder initiatieven als Music for Life. Studenten, personeelsleden en universiteitsbestuur toonden zich in het verleden al heel vaak enthousiast bereid om zich op uiteenlopende manieren in te zetten voor het goede doel. Met onze inbreng bij de organisatie van Het Vooruitzicht kunnen we heel diverse organisaties steunen, die stuk voor stuk zeer mooi en noodzakelijk werk leveren. Ik hoop dan ook dat Het Vooruitzicht een groot succes wordt.” 

Anne De Paepe, rector UGent

Op 30 januari 2016 verschijnt bij uitgeverij Lannoo ook een boek met een gelijkaardige inhoud. Lannoo schenkt alle netto-opbrengsten aan de goede doelen van onze journalisten.

Het Vooruitzicht: alle sprekers en hun onderwerpen en goede doel 

Martine Tanghe: "Uit goede bron" - vzw KanActief Plus
Linda De Win: "De Wetstraat: niets is wat het lijkt" - Antikankerfonds
Rob Heirbaut & Leen De Witte: "Europa in 2016: #fail of #win?" - vzw Bindkracht
Ward Verrijcken: "De Vlaamse films eindelijk volwassen" - vzw Bindkracht
Björn Soenens: "Paranoia in de Amerikaanse politiek" - Kras Gent
Jens Franssen: "Syriak, de nieuwe as van het kwaad" - Moeders Voor Vrede
Ruth Joos: "Zeg nu nog dat u geen tijd heeft voor boeken" - Kinderkankerfonds
Steven Decraene: "Toerisme in tijden van terrorisme" - Artsen Zonder Grenzen
Michaël Van Droogenbroeck: "Brengt uw geld meer op in 2016?" - Recht op Waardig Sterven
Marc Van de Looverbosch: "Het to-do-lijstje van de Wetstraat" - vzw Bindkracht
Christophe Vandegoor: "Wielrennen anno 2016, waar vele krachten thuis zijn" - Belgisch centrum voor begeleidehonden vzw 
Veerle Devos: "Azië in de greep van China" - vzw Talita
Luc Pauwels: "Wie verdient er aan uw elektriciteitsfactuur? - Ouders van Verongelukte Kinderen
Frank Raes: "EK Voetbal 2016: nog beter, nog groter?" - Tejo Antwerpen
Inge Vrancken: "Vrouwenstemmen uit het Midden-Oosten" - Moeders Voor Vrede
Chris Van den Abbeele: "Het jaar van het brein" - Het Ventiel
Katrien Vanderschoot: "Tijd voor een Afrikaanse Lente" - Mamas For Africa
Rudi Vranckx & Majd Kalifeh: "Oorlog in de straten: kijken in het hoofd van IS-strijders" - Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Philip Heymans: "20 jaar na Dutroux: justitie in de 21ste eeuw" - Moeders Voor Vrede
Jan Balliauw: "Wat bezielt Poetin?" - vzw De Eglantier
David Naert: "Waarom de toekomst van de sport niet in het Westen ligt" - Ziekenzorg CM

Wim De Vilder & Dimitri Verbrugge: "Het verhaal achter Het journaal" (workshop) - Make a Wish
Tim Verheyden & Riadh Bahri: "News Next: het verhaal is nu digitaal" (workshop) - Toekomstatelierdelavenir

#hvz16

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator, VRT
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator, VRT
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos